Projektet i Gullringen påbörjades tidigare i år och intresset för att delta har varit rekordstort. Andra orter som också ingår är Virserum, Berga och Fågelfors.
Unika historiska Kalmar län lyfter fram utvalda orter i länet. Tidigare i år var det en välbesökt workshop i samhället och nu är utställningen "Spot on Gullringen – en del av det moderna Sverige" klar.
– Det här handlar om hur man kan använda kulturarvet för näringslivs- och platsutveckling. Målgruppen är i första hand företag och föreningar. Vi jobbar med olika saker och här handlar det om platsutveckling, säger Maja Heuer.
Att det blev Gullringen beror på flera saker.
– Det är inte bara kommunen som valt ut Gullringen. Här kom det verkligen underifrån också. Det har samlats många företag och föreningar, och man jobbar väldigt konkret här med att utveckla samhället, säger Maja Heuer.
– Det är en fjäder i hatten att Gullringen utsågs till att vara med i det här projektet, säger Conny Gunnarsson i bygdeföreningen.
"Stark vi-känsla här"
Utställningen handlar om Gullringens historia och berör förstås den stora husfabriken Gullringshus i synnerhet.
– Vi synliggör kulturarvet i den här utställningen och hur Gullringen som samhälle växte fram. Här byggdes verkligen det moderna Sverige med de här fantastiska kataloghusen, som gjorde att alla hade råd med ett eget hem. Gullringshus var ledande under en av Sveriges mest expansiva perioder och det lever kvar än i dag genom Boklok, säger Maja Heuer.
Att det varit så stort intresse för projektet i samhället förvånar inte Conny Gunnarsson.
– Det finns en väldigt stark vi-känsla här i Gullringen. Det finns också mycket dokumenterat om samhällets historia. Det är ju faktiskt ett ganska ungt samhälle på drygt 120 år.
I projektet har man jobbat med ett flertal olika insatser för att utveckla Gullringen. Det handlar om att få till nytt tak på bygdeföreningens lokaler, som fungerar som ett centrum för invånarna. Men det handlar också om att jobba med besöksnäringen i form av ljudkartor och broschyer.
– Man har också ansökt om medel från Statens kulturråd för att göra väggmålningar på Gullemons läktare och vi vill också sätta upp informationsskyltar ute vid riksvägen för att locka hit folk.
Premiär vid jul- och hantverksmarknaden
Premiären av utställningen blir i samband med helgens jul- och hantverksmarknad i gamla biblioteket.
– Det är både marknad och premiär för utställningen. Fyra lokala konstnärer, Micce Rylander, Patrik Djurstedt, Maja Enqvist och Eva Maria Börjesson, finns också på plats. På kvällen blir det pubkväll här på värdshuset. Marknaden har blivit lite av en hemvändardag, så det brukar kunna bli mellan 300 och 400 besökare.
Själva utställningen ska bli permanent i Gullringen, men var den kommer att vara framöver är inte helt bestämt. Värdshuset tittar på att ha mer tillgängliga öppettider framöver för att många ska kunna ta del av utställningen.
– Projektet är slut i april, men vi kommer fortsätta jobba med det här. Det blir då att det ingår i den dagliga verksamheten, säger Maja Heuer.
HÄR kan du läsa ännu mer om projektet.