Annons:

Sök

Annons:

Tea Vigren och Maya Anckarman fick skolledningen och elevrådet att backa. Foto: Simon Henriksson

SKOLLEDNINGEN BACKAR KRING LUCIA I VIMMERBY

Protesterna från Tea Vigren med flera gav resultat. Nu väljer skolledningen och elevrådet att backa. Det blir ingen omröstning kring årets lucia på Vimmerby gymnasium.
– Det känns jättebra, säger eleven Tea Vigren.

Annons:

I fredags publicerade vår tidning en debattartikel från gymnasieeleven Tea Vigren. Hon var då starkt kritisk till att det fortfarande sker en omröstning kring vem som ska bli lucia på skolan. Både Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan har sedan tidigare frångått röstning kring lucia och använder sig istället av lottning.

I måndags träffade DV också just Tea samt tre andra gymnasieelever för att de skulle få utveckla kritiken. 

Nu står det klart att skolledningen och elevrådet backar efter kritiken.

"Vi väljer därför att börja om processen att utse lucia- och stjärngossekandidater. Lottning ska genomföras i alla klasser i årskurs tre bland de elever som vill ställa upp. Därefter sker lottning bland kandidaterna från klasserna", står det i utskicket från skolledningen tillsammans elevrådet.

Därför backar man

I ett annat utskick står det att elevrådet höll ett stormöte under onsdagen, där klassrepresentanter fick lämna in sina åsikter om röstning alternativt lottning av kandidater till lucia och stjärngosse. 

"Ett flertal klasser var inte representerade på stormötet. Av de klasser som deltog var det flertalet som önskade röstning. Flera angav tradition som anledning att rösta. De klasser som önskade lottning framförde argument att risken är att elever mår dåligt som en konsekvens av röstning", står det i utskicket. 

Elevrådet har också haft kontakt med Elevernas riksförbund som anger att fler och fler skolor börjat lotta just för att det är det minst exkluderade tillvägagångssättet. 

"Elevernas riksförbund har ”psykisk ohälsa" som en fokusfråga och ur det perspektivet rekommenderas försiktigt lottning, eftersom röstning har en tendens att bidra till att spä på en redan utbredd utseendefixering som leder till att många, särskilt unga tjejer, mår dåligt", skriver man. 

Skolledningen och elevrådet har haft en dialog och skolledningen har därefter tagit beslut om att det ska genomföras lottning. Ett beslut som stöds av elevrådet, som vill att alla elever ska må bra och att ingen ska känna sig utsatt, enligt utskicket.

"Känns verkligen jättebra"

Både Tea Vigren och Maya Anckarman är väldigt glada över beslutet.

– Det känns verkligen jättebra. Nu är det skönt att man kan släppa det här, för det har varit mycket fram och tillbaka, säger de båda. 

Att kritiken som framförts av en handfull elever får tydlig effekt ger hopp, menar Tea och Maya.

– Det är jättekul att något som vi, ett fåtal elever, har stridit för går igenom. Det gör att man får hopp kring att saker och ting kan gå att förändra och att det går om man bara vågar. 

Att de lyckades komma ut medialt, tror båda också har varit viktigt.

– Jag tror att det var jätteviktigt. Det gjorde att det blev en del påtryckningar från människor utanför skolan. 

Vad har ni fått för reaktioner på skolan?

– Många lärare har kommit fram till mig och berömt mig för insändaren och att jag skickade in den. Samtidigt är det nog ganska många elever som inte är så glada över beslutet. Det har varit både positiva och negativa reaktioner och en del blickar, men det har varit hundra procent värt det, säger Tea Vigren.

Hur firar ni segern?

– Vi är superglada, men vi firar inte på något speciellt sätt. Vi har pratat om det i klassen att vi fick till en förändring, men inget särskilt i övrigt.

Vår tidning har sökt verksamhetschefen Anders Eriksson och rektor Anna-Kristina Mäkitalo utan resultat.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: