Annons:

Sök

Annons:

Teas luciakamp förra året bar frukt – ingen omröstning i år heller

Tea Vigrens kamp förra året bar frukt. Nu ska den nya traditionen bli lottning istället för omröstning. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Teas luciakamp förra året bar frukt – ingen omröstning i år heller

Tea Vigren var drivande bakom kritiken mot att rösta fram en lucia på Vimmerby gymnasium förra året. Skolledningen och elevrådet backade då. I år blir det inte heller någon omröstning.
– För mig är det en självklarhet, säger Tea Vigren.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I flera artiklar förra vintern rapporterade vår tidning om protesterna från Tea Vigren med flera. Det hela startade med en debattartikel från Tea i Dagens Vimmerby och handlade om att hon ansåg att lucia inte ska vara en skönhets- eller popularitetstävling. 

Kritiken handlade om att man röstade fram en lucia på skolan. På många håll i landet har man frångått röstning och istället valt att lotta fram vem som ska vara lucia. Det gäller exempelvis för både Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola.

Det hela tog fart och till slut valde skolledningen och elevrådet att backa. Det blev ingen omröstning kring 2022 års lucia på Vimmerby gymnasium. 

Redan för ett drygt år sedan var verksamhetschefen Anders Eriksson inne på att proceduren med all sannolikhet skulle förändras till i år. Så har det också blivit. Precis som förra året lottas lucian fram. Röstningstraditionen är borta för gott. 

– Jag har inte varit med i diskussionerna, men man har bestämt sig för lottning både i klassen och sedan också för vem som slutligen ska bli lucia, säger Anders Eriksson. 

"Uppfattade inte det som kritik"

Anna-Kristina Mäkitalo, en av rektorerna på Vimmerby gymnasium, säger att det inte har varit någon stor fråga i år. 

– Det var det som kom fram förra året i diskussionen. Vi uppfattade det inte som kritik, utan det var mer av ett önskemål då. Vi hade en dialog då och ändrade oss redan förra året. Det är ingen stor fråga för oss. Är eleverna nöjda med lottning är det bara positivt, säger hon.

I år har det inte funnits någon diskussion kring det, enligt Anna-Kristina Mäkitalo.

– Eleverna önskade det här och det landade vi ju in i redan förra året. Då fanns det en del elever som tyckte det var bättre med röstning och de här önskemålen kom mitt i processen. Det gjorde att det blev lite svårt och att en del elever tyckte att vi svängde mitt i. Nu har vi gått ut med den här informationen och inte fått några synpunkter alls från elevhåll.

Är det här den nya ordningen kring lucia?

– Det tänker vi absolut. Sedan får man alltid ha en dialog med eleverna, men jag ser en fördel med lottning framför röstning. Vi är inte ute efter någon skönhetstävling, utan det viktiga är att luciatraditionen lever vidare. Vem som är lucia har mindre betydelse. Det är en jätteviktig tradition och att få genomföra den tillsammans med eleverna är positivt. 

Tea glad över resultatet

Tea Vigren har fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang förra året. Tea, som nu har tagit studenten, är glad över att hennes kamp bar frukt.

– Jag ser det som en självklarhet att skolan fortsätter med lottning. Röstning om lucia hör inte hemma i skolans värld. Jag hoppas att ännu fler skolor tar efter och följer det spåret, säger hon. 

Vad tänker du om att ditt engagemang fick sådan betydelse?

– Det är jätteroligt att det blir förändring när man gör sin röst hörd. Jag hoppas att jag har kunnat inspirera andra till att göra samma sak om de märker av orättvisor. 

Under året som passerat har reaktionerna varit många, berättar Tea Vigren. 

– Det har följt med mig hela året mer eller mindre. Det har hänt att folk känt igen mig från det här och velat prata om det. Då har det oftast varit positivt. Nu när det snart är lucia har det kommit upp igen. SVT, bland annat, hörde av sig till mig och ville ha en intervju om det. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: