Annons:

Sök

Annons:

  • Bra drag på gymnasiets programkväll:

    Snart är det dags för niondeklassarna att välja vilket program de ska gå på gymnasiet. Årskurs åtta-eleverna Stina Lamberg Fjällgård och Alicia Lundgren har ett tag kvar innan de ska bestämma sig. På onsdagskvällen var de på besök på Vimmerby gymnasiums programkväll. Foto: Ossian Mathiasson

  • Bra drag på gymnasiets programkväll:

    "Jag är här för att kolla runt och se vad som är nice", säger Moayad Wahba inför det kommande gymnasievalet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Bra drag på gymnasiets programkväll:

    Vård- och omsorgseleven Jasmina Mohammed flankeras av lärarna Angelika Naumann och Ewa Will. De hoppas att fler ungdomar söker sig till vård- och omsorgsprogrammet som har plats för 15 elever i varje klass. Foto: Ossian Mathiasson

  • Bra drag på gymnasiets programkväll:

    David Johansson, Adam Elebring och Axel Milde uppskattade programkvällen där de fick möjlighet att besöka de olika programmen på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

Bra drag på gymnasiets programkväll: "Här för att se vad som är nice"

Onsdagskvällens programkväll på Vimmerby gymnasium lockade många blivande elever och deras föräldrar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Snart är det dags för niondeklassarna att välja vad de ska gå för gymnasieprogram. Därför bjöd Vimmerby gymnasium in till programkväll och elever i både årskurs åtta och nio fick chansen att besöka programmen och prata med lärare och elever. 

– Syftet är att eleverna ska få information om utbildningarna för att de ska göra rätt val till gymnasiet. Vi bjuder in elever i både årskurs åtta och årskurs nio. Det är bra att åttorna börjar fundera på sitt val också då de behöver ha tid på sig, säger Anna-Kristina Mäkitalo, en av två rektorer på Vimmerby gymnasium.

Vimmerby gymnasium ändrade programkvällsupplägget för några år sedan.

– Tidigare hade vi totalt fyra kvällar med två program varje kväll och det nya upplägget med alla program under en och samma kväll känns bättre. Nu går eleverna till fler program och tittar. Vi vill att de ska ha mycket underlag för att göra sitt val, säger Anna-Kristina Mäkitalo. 

"Här för att se vad som är nice"

Moayad Wahba, årskurs nio-elev på Astrid Lindgrens skola, uppskattar upplägget.

– Jag är här för att kolla runt och se vad som är nice. Jag vill få mer information om gymnasiet, vad jag kan välja för program och en känsla av vad jag tycker är roligt, säger Moayad Wahba. 

Flera av gymnasieprogrammen på Vimmerby gymnasium har väckt Moayad Wahbas intresse. 

– Det finns lite olika program, bland annat fordon, el, teknik och samhäll. Jag ska välja det program jag tycker är roligast och bäst för mig. Jag gillar att hålla på med bilar eftersom min familj äger två verkstäder, Bilskadecenter i Kisa och Vimmerby. Meka med bilar är min grej. 

"Ett stort kliv från nian upp till gymnasiet"

Årskurs åtta-eleverna Alicia Lundgren och Stina Lamberg Fjällgård är ute i god tid inför sitt gymnasieval och besökte Vimmerby gymnasium på onsdagskvällen. 

– Det är väl bra att kunna veta vad man har att välja på redan i åttan. Det gör att man har en idé inför nian när man ska bestämma sig, säger Stina Lamberg Fjällgård. 

Alicia Lundgren fick en bra bild av Vimmerby gymnasium. 

– Det ser bra ut och känns som att det kommer vara ett stort kliv från nian upp till gymnasiet. Det känns bra att vara här och titta på vad det finns för program, säger Alicia Lundgren. 

Vad är ni intresserade av för program?

– Samhäll är det väl som just nu drar, men även natur, säger Alicia Lundgren. 

– Jag tittar natur, samhäll och teknik, det är de programmen jag känner mig mest lockad av, säger Stina Lamberg Fjällgård.  

Adam Elebring, David Johansson och Axel Milde har inte bestämt sig för vad de ska välja för gymnasieprogram. 

– Det är viktigt med en sån här kväll eftersom man får besöka alla program. Jag ska besöka flera program och har inte bestämt mig än, säger Adam Elebring och får medhåll från David Johansson och Axel Milde. 

– Jag vet verkligen inte vad jag ska gå. Det är många funderingar, säger Axel Milde.

"Skulle behöva dela sig i fyra delar"

Antalet elever på vård- och omsorgsprogrammet är på väg uppåt. Det är sju elever i årskurs tre, åtta elever i tvåan och elva elver i ettan.

– Vi vill gärna ha 15 elever. Vi ser att behovet i branschen är stort och eleverna skulle egentligen behöva dela sig i fyra bitar. När de kommer tillbaka från praktik är arbetsgivarna måna om att de ska jobba hos dem. Det är mycket riv och slit, säger Ewa Will och Angelika Naumann, vårdlärare på vård- och omsorgsprogrammet på Vimmerby gymnasium.  

Jasmina Mohammed är inne på det tredje och sista gymnasieåret på vård- och omsorgsprogrammet och är nöjd med det gymnasieval hon gjorde för några år sedan.

– Jag är väldigt nyfiken av mig och gillar att få reda på saker. Om jag har ont någonstans vill jag veta vad det beror på. Jag har fått svar på alla mina frågor under utbildningens gång och lärt mig så sjukt mycket om kroppen, både det sjuka och det friska, hur man bemöter andra människor och vad som kan hända bara av att man blir gammal. Du lär dig allt om kroppen och människans anatomi och hur man bemöter andra människor, säger Jasmina Mohammed. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: