Annons:

Sök

Annons:

Planerarna delar hemtjänstpersonalens oro:

Kerstin Lennartsson, Camilla Schiöld och Helen Agebjörn är tre av planerarna som är oroliga inför den stora förändringen. Foto: Simon Henriksson

Planerarna delar hemtjänstpersonalens oro: "Rädda för hur det blir"

Kritiken från hemtjänstpersonalen är stor. Nu talar också tre omsorgsplanerare ut om situationen och förändringen.
– Nu vet vi att det här inte är ett politiskt beslut, säger Helen Agebjörn.

Annons:

För ett par veckor sedan träffade vår tidning ett stort antal medarbetare inom hemtjänsten. Personalen rasade mot beslutet att slopa systemet med omsorgsplanerare och kritiken var hård. HÄR kan du läsa mer om det. 

– Vi håller på med en verksamhetsutveckling, där det i grund och botten handlar om att säkra vår kompetensförsörjning. Det handlar om implementeringen av fast omsorgskontakt i hemtjänsten, som är en nationell styrning att implementera. Allt har som syfte att öka kontinuiteten hos brukarna och öka tryggheten för dem. Det ska bli en ökad samordning för brukarna utifrån de insatser de får. All omställning vi genomför har syftet att öka detta för den enskilde, sa verksamhetschefen Hanna Revelj Westrin bland annat i den HÄR artikeln. 

Att omsorgsplanerarna ska bort var ett av huvudämnena under Kommunals medlemsmöte där flera politiker var inbjudna. De tre planerarna Helen Agebjörn, Kerstin Lennartsson och Camilla Schiöld fanns på plats.

– Det här är inget politiskt beslut, har vi förstått nu. Det har kommit från tjänstemännen. Vi har förstått det nu. Hur ska personalen räcka till? Nu behöver det hjälpas åt. I veckan har vi fått 32 turer som inte kan bemannas. Då har vi fått beordra in folk. Vi behöver hjälpas åt och samarbete för att det inte ska behövas beordras in lika mycket. Nu när vi delas upp kommer vi inte kunna hjälpas åt på samma sätt. Vi är rädda för hur det kan bli, säger Helen Agebjörn.

Finns en påtaglig oro

Precis som bland hemtjänstpersonalen finns det en stor oro för vad som ska hända efter förändringen. 

– Det känner vi verkligen. Det är inte bara för att vi ska komma ut på golvet och arbeta, utan det handlar om hela saken. Vi är jätteoroliga för hur personalen ska orka och räcka till. Det kommer gå åt ännu mer personal och det känns tufft. Vi vet hur många frukostar vi kan göra och vi kan inte göra hur många som helst. 

Ingen mår bra av den här situationen och samtliga vill behålla det nuvarande systemet, säger omsorgsplanerarna.

– Det är mycket som är fel och många sådana här grejer i kommunen. Var finns medbestämmandet? Man måste prata med personalen – vi finns ju här. 

En annan i publiken lyfte problemen med sjuktalen i kombination med den fasta omsorgskontakten.

– Sjukskrivningarna kommer från att personalen inte orkar och det kommer göra det omöjligt att genomföra det här med fast omsorgskontakt.

Under mötet sa Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden, att det är viktigt att personalen känner sig delaktig.

– Kommunikation är jätteviktigt och här förstår jag på vad ni säger att ni inte känt er delaktiga. Känner man sig inte delaktig finns det små förutsättningar för att det ska bli bra. 

Peter Fjällgård (V) menar också att lokalpolitikerna inte kan göra något åt det här med fast omsorgskontakt.

– Det är ett regeringsbeslut som har bestämt att det är undersköterskan som ska ha den här uppgiften. Vi kan inte göra något åt det som kommunpolitiker. Det blir en lag och sedan är det socialnämnden som ska genomföra det, säger Fjällgård.

"Får tyvärr inga svar"

Men delaktiga känner sig varken hemtjänstpersonalen eller omsorgsplanerarna som påverkas av den blivande omställningen. 

– Vi vill behålla det nuvarande systemet och det vill stora delar av hemtjänstpersonalen också. Tittar man på det här med fast omsorgskontakt, så jobbar vi redan så. Vi ser till att brukaren får samma personer som kommer i så stor utsträckning som möjligt, säger Helen Agebjörn.

Vad tänker ni om de svar vi fick av verksamhetschefen?

– Att det skulle klarna med tiden? Vi får tyvärr inga svar. Det är som att man inte förstår vad vi gör eller hur vi arbetar och samarbetar. Det är inte bara att stoppa in besök. Det är nya beslut från sjuksköterskor och biståndshandläggare. 

Hur kommer det här slå, tror ni?

– Jag tror att det blir en katastrof faktiskt. Det kommer bli svårt att få ihop det. Det är dålig struktur och en jättedålig tanke. Allt ska gå så fort också och det är inte genomtänkt alls. 

Önskat pilotprojekt

Planerarna hade önskat att hemtjänstgruppen i Tuna blivit pilotprojekt.

– Man kunde testat där och kanske en grupp inne i stan. Då kunde man tittat på konsekvenserna och sagt det här blev bra eller det blev dåligt. Då hade man sett vilka risker som kommer upp. Nu kör man bara ett och samma koncept rakt över hela kommunen. Det blir fullständigt galet, säger Kerstin Lennartsson.

Totalt finns det åtta omsorgsplanerare i kommunen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: