Träbyggnadsstrategin och aktuell bostadsbyggnation stod i fokus när Bevara Vimmerby bjöd in till paneldiskussion med den nya politiska majoriteten och allmänheten.
Foto: Ossian Mathiasson
Bevara Vimmerby bjöd tidigare i december in Vimmerby kommuns nya politiska majoritet för att få höra vad de har för tankar kring bostadsbebyggelse och utveckling.
Mikael Sandström påpekade ännu en gång att det är förbryllande att varken Vimmerby eller Hultsfreds kommun har antagit en träbyggnadsstrategi.
– Vi tycker att det är en bra idé att anta en träbyggnadsstrategi med tanke på att många av de kringliggande kommunerna har gjort det. Det gör att vi har en kunskapsbank att ösa ur och som vi kan lära oss mycket av. Vimmerby och Hultsfred borde kunna samarbeta i att ta fram en gemensam träbyggnadsstrategi, säger Mikael Sandström.
Vad ser du för fördelar med en träbyggnadsstrategi?
– Det är ett sätt att säkerställa att man bygger på ett klimatsmart, hållbart och kulturellt rätt sätt. Om man tänker på träkonstruktion så är det också ett stöd till industrin. Trä är den industri som finns i både Hultsfred och Vimmerby och det är råvaran som finns runt knuten. Det är vad många av de kringliggande kommunerna har insett i och med att man gör alla en tjänst, säger Mikael Sandström.
Vad känner du att du fick för svar från politikerna angående träbyggnadsstrategin?
– Jag tyckte mig kunna spåra att det finns ett intresse att gå vidare med att skaffa sig mer kunskap om hur man bygger i trä. Det finns många runt omkring oss som sitter med en väldigt hög kompetens, bland annat Växjö kommun som marknadsför sig som den första moderna trästaden.
Kritik till utformningen på Uven-projektet
Eksjö, Hjo och Nora har utnämnts till de tre trästäderna i Sverige och Mikael Sandström har förhoppningar om att Vimmerby ska bli den fjärde trästaden.
– Det finns personer inom länsstyrelsen som tycker att Vimmerby med god vilja skulle kunna utses till den fjärde trästaden.
Frågan om träbyggnadsstrategin drog ut på tiden och ledde till att det inte blev lika mycket tid över till diskussioner om de planerade bostadsbyggnationerna.
– Det jag vill få fram är att ”Vackra Vimmerby” är ett viktigt styrinstrument för all kommande bebyggelse. Det finns lågt hängande frukter som kan göra ”Vackra Vimmerby” vackrare med enkla medel, säger Sandström.
Kvarteret Näktergalen är en relativt nybyggd fastighet som Sandström tycker är helt klart godkänd utseendemässigt.
– Vimarhem fick pris från Bevara Vimmerby för att det blev en bra byggnad.
Han ställer sig frågande till varför inte Vimarhem ser till estetik vid nybyggnation i dag och tänker i huvudsak på Uven-projektet.
– Jag tycker att man kan lägga lika mycket energi på den externa utformningen som man gjorde för 25 år sedan med Näktergalen. Vimarhem säger i det här fallet att det är nödvändigt att bygga billigt, annars kan de inte få det uthyrt. Det är enbart den ekonomiska kalkylen som har styrt och jag tycker att man hade kunnat lägga ner någon möda i det estetiska istället för att beställa ett standardhus, säger Sandström.
Vimarhems vd Johan Oléhn kommenterar Mikael Sandströms uttalande om Uven på följande sätt:
– Jag kommer inte kommentera hans tyckande. Alla har sin åsikt om utformning av byggnader och det har man rätt till. Var tid har sin arkitektur, säger Johan Oléhn.
"Funderar på att exploatera området"
Det andra bostadsprojektet som Sandström tog upp var kvarteret Kiosken.
– Det är en hög fastighet med sex våningar och det första som hände efter att man hade klubbat gestaltningsprogrammet ”Vackra Vimmerby” i fullmäktige 2015 var att man gick emot sin egen plan, säger Sandström.
En annan plats i Vimmerby som Sandström brinner för är Karlbergstomten.
– Det har vi tjatat om väldigt länge. Till vår glädje funderar man på att exploatera området och det finns med i översiktsplanen. Vi har stora förhoppningar om att man bygger ihop Karlbergstomten arkitekturmässigt och fortsätter med en låg bebyggelse så att det blir en naturlig fortsättning på Båtmansbacken. Vänsterpartiet talade under kvällen om att de har stort intresse av Karlsbergstomten och att de gärna ser att tomten blir bebyggd på ett miljömässigt bra sätt, säger Sandström.
Han föreslår även att Vimmerby kommun borde ta initiativet till att göra muralmålningar på de tråkigaste fasaderna i centrala Vimmerby.
– Oskarshamn och Västervik har satsat mycket resurser på muralmålningar och det vore roligt om Vimmerby kan undersöka möjligheterna till att lyfta de absolut tristaste fasaderna. Jag tog exempel på den absolut tristaste fasaden jag känner till och det är baksidan på vår hyrda fastighet (Sandströmshuset). Det är det första som möter en när man kommer från järnvägsstationen och går mot centrum.
"Viktigt att underhålla de centrala delarna"
Andra diskussionsämnen på mötet var underhållet av Bokkiosken på torget och vikten av att hålla ogräset på avstånd i centrala Vimmerby.
– Det är det jag menar med lågt hängande frukter. Vi vill gärna visa upp vår bästa sida när vi har som mest besökare och det gör vi inte i dag. Det är viktigt att underhålla de centrala delarna av Vimmerby.
Att den ursprungliga kullerstensbeläggningen saknas på den stora, öppna ytan som förr kallades Fisktorget gör Sandström irriterad.
– Det har lagts cementplattor på denna plats så det har blivit en tråkig plats där ingen person vill stanna till. Jag tycker att man kan återskapa det gamla Fisktorget och göra det till en trevlig oas mitt i stan.