Annons:

Sök

Annons:

  • Kritik mot flera bostadsprojekt i Vimmerby: ”Skulle vara en katastrof”

    Mikael Sandström (till vänster) fortsätter som ordförande i Bevara Vimmerby och vädrade sina åsikter om flera byggda och planerade bostadsprojekt i centrala Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kritik mot flera bostadsprojekt i Vimmerby: ”Skulle vara en katastrof”

    Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, kom till Vimmerby för att hålla ett föredrag om bostadsbyggande och hur man ska tänka för att det ska passa in.

Kritik mot flera bostadsprojekt i Vimmerby: ”Skulle vara en katastrof”

Bevara Vimmerbys ordförande Mikael Sandström är långt ifrån nöjd med vissa bostadsprojekt som planeras och har genomförts i Vimmerby.
– Jag tänker framför allt på Uven och Kiosken, säger han. 

Annons:

Nyligen höll föreningen Bevara Vimmerby sitt årsmöte på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Föga oväntat valdes Mikael Sandström till en fortsättning som ordförande och föreningen har rekord i antal medlemmar, totalt 246 stycken.

– Det är imponerande och visar intresset för dessa frågor som föreningen driver, säger Mikael Sandström. 

Stadsarkitekt på plats

Årets byggnadsvårdsdiplom, som delades ut för 24:e året, gick till Staffan Samuelsson, som driver Oxgården i Vimmerby och Musteriet i Djursdala. 

Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles var på plats för att berätta om vikten av att bygga för framtiden. 

– Anledningen till att vi tar hit intressanta gästföreläsare till våra årsmöten är för att Vimmerby kommuns politiker och byggnadsansvariga tjänstepersoner ska vara närvarande. Vi har bjudit in politiker och tjänstepersoner, men intresset har varit väldigt svagt från deras sida, säger Mikael Sandström. 

"Stören är ingen höjdare"

Leif Larsson (C), som dessutom är med i föreningen, och Gudrun Brunegård (KD) fanns med på årsmötet.

– Vi är vana vid att de som är närmast berörda av de här frågorna inte kommer, säger Mikael Sandström. 

Varför är det viktigt att politiker och tjänstepersoner deltar med på ert årsmöte?

– Jag vill gärna att de ska få inputs och idéer på hur man kan arbeta med bevarandefrågor och göra Vimmerby vackert igen. Man måste se bevarandefrågorna som en helhet för varumärket Vimmerby. Om man som besökare förväntar sig komma till en liten, charmig småstad i Astrid Lindgrens Vimmerby och möts av stora kolosser så finns det en väldigt stor risk att man blir besviken och inte riktigt förstår poängen. 

Tycker du att bilden raseras av det som har byggts och ska byggas i Vimmerby?

– Ja, absolut. Stören, det första man ser vid ICA Kvantum, är ingen höjdare. 

Vad är felet?

– Fasaden är en sak. Jag tycker att byggnaden är fantasilös med konstig färgsättning. Om man kommer till Vimmerby så ska det första man ser vara riktigt vackra hus, inte någon form av ekonomibyggnad. När man har passerat Stören så har kommunen tänkt sig att det ska byggas ett upp till åtta våningar högt hus på kvarteret Kiosken. Det är alltså det första som besökarna kommer till. 

"En fullständig katastrof"

Han tycker också att det är viktigt att göra Vimmerby intressant för nyinflyttade och ställer sig frågan om varför man ska flytta till Vimmerby.

– Det måste vara för att bostäderna som byggs ska vara så trevliga att man tycker ”här vill jag bo”. Det ska inte vara någon form av fantasilösa byggnader. 

Byggnaderna som har byggts och planeras att byggas uppfyller inte Sandströms kriterier. Han visar också upp ett av förslagen till byggnation av kombohus på kvarteret Uven. Han hoppas inte att varken Uven eller Kiosken blir som det är planerat. 

– Det hade varit en fullständig katastrof för varumärket Vimmerby, det skulle jag vilja påstå. Jag vill att man ska använda sig av de styrkor som Vimmerby har. Vimmerby har sitt varumärke med att det ska vara en trevlig, liten, charmig stad som till exempel Eksjö. Där har man en väldigt bra stadsarkitekt och man har haft väldigt många bra och fina stadsarkitekter som har varit med om att bevara byggnaderna som finns och byggnaderna som har byggts.

Rädd för att projekten genomförs

Det tilltänkta byggföretaget för Kiosken har för stunden satt planerna på paus. 

– Vi hoppas att tiden ska få planerna att framstå så illa genomtänkta som de är. 

Är du rädd för att projekt som Kiosken och Uven kan bli verklighet?

– Ja, jag är jätterädd för att projekten ska förverkligas.

Vill du ha hus på tomterna?

– Ja, vi vill gärna att det bebyggs på Uven och Kiosken. För några år sedan slog man fast att det ska byggas småhus på Kiosken, men att tillåta höghus togs väl 2018.

Hur går ert arbete vidare?

– Vi i föreningen kommer fortsätta med vårt påverkansarbete och kommunen har sagt att de vill att Bevara Vimmerby ska vara involverade i gestaltningsprogrammet. Än så länge har vi inte fått vara det. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: