Anders Degerman, Lennart Nygren, Anders Pleijel och Håkan Karlsson har kommit överens om ett samarbetsavtal. Foto: Jakob Karlsson
Fokus på trafiken, narkotikabrotten bland unga och inbrotten. Det lovar Polisen och kommunen att prioritera från och med nu och fram till utgången av 2019.
– Det är vad medborgarna tycker och tänker som gör att vi väljer de här målen, säger Anders Pleijel, chef över polisområdet i norra Kalmar län.
I dag skrev Vimmerby kommun och Polismyndigheten under en gemensam avsiktsförklaring som löper till och med 2019. Överenskommelsen pekar ut vilka delar av brottsligheten som ska prioriteras och hur de ska bekämpas.
Inriktningsområdena har tagits fram utifrån en medborgardialog.
– Vi vill att direktiven ska komma underifrån och vill visa att vi lyssnar på våra medborgare och våra medarbetare. Det här är också en symbol för att polisen inte är ensam i kampen mot brottsligheten. Det stadfäster ett samarbete med vår viktigaste samarbetspartner och det är medborgarna själva, berättar Anders Pleijel.
Ska arbeta drogförebyggande
De fokusområden som ska prioriteras är trafikmiljön, inbrott och narkotikabrott. Bland annat lovar Polisen att hålla hastighetskontroller så frekvent att dämpande effekter uppnås och att det görs riktade insatser mot mopeder och A-traktorer.
När det gäller inbrott ska arbetet med Grannsamverkan fortsätta.
Kommunen ska arbeta drogförebyggande och Polisen ska bekämpa langning.
Överenskommelsen är snarlik den som Polisen stiftat med Hultsfreds kommun.
– I stort sett ser det likadant ut, men det är lite olika också. Exempelvis har vi bara tre anmälda villainbrott i Vimmerby hittills i år, i Hultsfred har vi betydligt fler, enligt Håkan Karlsson, områdeschef i Vimmerby och Hultsfred.
"Otroligt viktigt"
Anders Degerman menar att överenskommelsen inte förändrar så mycket konkret:
– Det är otroligt viktigt att ha en nära samverkan med Polisen. Brottsligheten är en av de stora samhällsfrågorna vi har, men i praktiken betyder det inte jättemycket för Vimmerby kommun. Vi har haft ett nära samarbete med Polisen under många år.
– På senare tid har det blivit mer populärt med trygghet och man förstår att det inte bara är ett polisiärt problem. Kommunerna vill ha en trygg kommun och det är inte bara Polisen som kan skapa det, menar Håkan Karlsson.
– Det viktigaste är arbetet mot narkotika mot unga människor. Det är ingångsporten till mycket brottslighet, säger Anders Pleijel.