Annons:

Sök

Annons:

Ny statistik: här är de vanligaste brotten i Vimmerby och Hultsfred

Håkan Karlsson berättar att man har problem med ungdomsgäng som står för stor del av skadegörelsen. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Ny statistik: här är de vanligaste brotten i Vimmerby och Hultsfred

Vilka brott sker egentligen i Vimmerby och Hultsfred? En ny statistik visar nu vilka brott som varit vanligast mellan januari och september i år. Ett av brotten som ökat i omfattning är skadegörelse.
– Vi tror att det är ungdomsgäng som ligger bakom, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I Vimmerby kommun är det vanligaste brottet hittills i år tillgrepp från butik. 81 olika stölder har anmälts. Därefter kommer smitningar från parkeringsskador följt av skadegörelse. 

Olovlig körning är det överlägset vanligaste brottet i Hultsfreds kommun. Tillgrepp från butik är näst vanligast i kommunen, där det handlar om 58 anmälda stölder under samma period. På tredje plats kommer precis som i Vimmerby skadegörelse. 

Att så många stölder rapporteras tror kommunpolisen Håkan Karlsson beror på högre anmälningsbenägenhet. 

– Man har blivit mycket bättre på att anmäla. Det går inte att säga till oss att det stjäls i butiken varje dag om man inte anmäler. Vi har jobbat mycket med handlarna kring just det, att de ska anmäla stölderna, säger han och jämför med Västerviks kommun:

– Vimmerby och Hultsfred har mer än Västervik. Antingen ser de inte lika stora problem eller så anmäler man inte i samma utsträckning. Nu är det ett påtagligt synligt problem att det stjäls mycket i affärerna. 

"Markant ökning"

När det gäller misshandelsanmälningar är det en ökning i Vimmerby, men minskning i Hultsfred. I Vimmerby har misshandel utomhus – våld i offentlig miljö – resulterat i 39 anmälda brott mellan januari och september. I Hultsfred handlar det om 21 anmälda brott. 

– Det är en liten förhöjning i Vimmerby, men varför är svårt att säga. 

Gällande skadegörelser är det markanta ökningar, säger Håkan Karlsson.

– Det är det jag ser och vår teori är att det är ungdomsgäng som ligger bakom den större delen av det. 

I Vimmerby handlar det om 103 anmälda skadegörelsebrott under 2019. Samma period förra året resulterade i 68 anmälda skadegörelsebrott. I Hultsfred handlar det om 132 anmälda brott i år – jämfört med 97 förra året. 

– När det krossades rutor på AL-skolan blir det en kostnad för skolan på 70 000 kronor. Det är ett sanslöst slöseri. Här får vi jobba med ungdomarna ser vi. 

Hur jobbar ni med dem i de här frågorna?

– Vi är ute och har informationer, pratar om konseveknser och påföljder med dem. Mycket av det här sker självklart inte i dagsljus utan under kvälls- och nattetid. Man önskar att man hade mer koll på ungdomarna och vi pratar om alla skolor i kommunen. Det sker ofta i grupp och man har fått fel umgänge, som triggar varandra. Vi ser att det är en viss kategori mellan 15 och 20 år. Det är en markant ökning av det här i hela lokalpolisområdet det senaste året. 

Önskar bättre verktyg

Att trafikbrott och just olovliga körningar i Hultsfreds kommun är så vanligt behöver inte vara någon överraskning.

– Vi ser ett påtagligt problem och i Hultsfred är de vanligaste brotten olovlig körning alternativt grov olovlig körning. Då blir vi förstås intresserade och det är polisinitierade brott också. Från 2015 till 2019 ser vi en dubblering av anmälda brott i Vimmerby/Hultsfred. Det är för att vi lagt mycket tid på trafikbrott av det här slaget. 

Håkan Karlsson önskar att man hade bättre verktyg för att ta lagbrytarnas fordon i beslag.

– Vi har ett fall alldeles nyligen där vi tog en på onsdagen och sedan dagen efter igen. Jag önskar att vi hade bättre verktyg för att kunna ta bilen i beslag än vi har nu.

Straffen för olovlig körning är ofta relativt milda.

– Det här handlar om folk som kör utan körkort. Det kan leda till trafikolyckor, döda och skadade i trafiken. Det finns en anledning till att man ska ha körkort för att köra bil.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: