Annons:

Sök

Annons:

Föreningar föreslås gå ihop – skulle rädda viktig verksamhet

Kvinnojouren, med verksamhetschef Elaine Sanches, kan komma att rädda Brottsofferjouren i norra länsdelen genom en sammanslagning av verksamheterna. Foto: MostPhotos/Privat

Föreningar föreslås gå ihop – skulle rädda viktig verksamhet

Kvinnojouren Hultsfred-Vimmerby kan komma att rädda Brottsofferjouren i norra länsdelen. Diskussioner förs om att slå samman verksamheterna till en helt ny förening.
– Jag tror mycket på en sådan lösning.

Det säger Karin Andrae Bittner som har varit med i Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred-Västervik sedan starten för ungefär 27 år sedan, de senaste fyra åren som ordförande.

– Föreningen lades ner vid årsskiftet. Beslutet var oundvikligt eftersom vi inte fick ihop en styrelse, säger hon.

Finns liknande i Skåne

Nu finns en tanke om att koppla ihop brottsofferjourens verksamhet med Kvinnojouren Hultsfred-Vimmerby. 

– Det kom upp en tanke hos oss, att man skulle kunna ta upp en diskussion med kvinnojouren. Det togs emot positivt och på den vägen är det, säger Karin Andrae Bittner och fortsätter:

– En sådan lösning finns i Ystad, där fem närliggande kommuner gått samman på det här sättet och bedrivit verksamhet i 30-talet år med positivt resultat. Så det är inte unikt.

Är mer övertygad

Karin Andrae Bittner har varit i kontakt med företrädaren för Freezonen, som den föreningen heter, för att få mer information kring hur de jobbar. Efter det har hon blivit än mer övertygad om att det vore en bra lösning för norra Kalmar län.

­– Ja, jag tror att det vore en lösning på problematiken, säger hon. Så det pågår diskussioner med kvinnojouren och även med de tre kommunerna, som stöttat Brottsofferjouren ekonomiskt under många år.

Hur stora förhoppningar har du att det här blir lösningen även här?

– Jag kan inte säga varken det ena eller andra. Det förbereds för ett möte med kvinnojouren ganska snart, i januari hoppas jag. Det är Kvinnojouren som driver och håller i det, vi är bara support. Däremot har jag och Kicki Henningsson (tidigare brottsofferassistent) lovat hjälpa till vid en eventuell uppstart, eftersom vi jobbat så otroligt många år med Brottsofferjouren. 

Fördelar för båda parter

Om det blir ett ja är det aktuellt att bilda en helt ny förening. 

– Brottsofferjouren i norra länsdelen är som sagt nedlagd från årsskiftet, så det är andra som tar hand om ärenden som härrör från norra länsdelen. Personligen tror jag mer på den här lösningen än att Kalmar tar över verksamheten, för det är frågan om det personliga mötet och närheten. Jag tror att även kvinnojouren skulle ha en fördel av det.

”Vi har kompetensen”

Elaine Sanches är kvinnojourens verksamhetschef. Hon säger så här om förslaget.

– Vi blev glada när vi fick erbjudandet och såg det som en ära att vi tillfrågades. Vi vet att vi har kompetensen inom föreningen, så nu väntar vi på att få träffa Hultsfreds och Vimmerby kommuner. Vi menar att den här verksamheten behövs också i den här delen av länet, så nu hoppas vi på det bästa – att vi får stöd för idén hos kommunerna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: