Annons:

Sök

Annons:

Så många dog i trafiken förra året – ökning jämfört med pandemiåren

Dödsolyckorna på vägarna i Sverige ökade under 2022. Siffrorna är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Foto: Ossian Mathiasson

Så många dog i trafiken förra året – ökning jämfört med pandemiåren

220 personer omkom på vägarna i Sverige 2022 och det är tio fler dödsolyckor i trafiken jämfört med 2021. 

Annons:

Transportstyrelsens preliminära statistik visar att 220 personer miste livet i trafikolyckor i Sverige 2022, en ökning med tio personer jämfört med 2021. Antalet omkomna under 2022 är å andra sidan tio procent lägre jämfört med snittet för senaste femårsperioden. 

Antalet omkomna gick ner under pandemiåren 2020 och 2021 – 204 respektive 210 omkomna – och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå som innan pandemin. 

”Vi ser att utvecklingen av vägtrafikolyckor med dödlig utgång är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Vi ser samma utveckling av trafikflöden, det vill säga antal fordon som kör på vägarna, där nivåerna ökat efter pandemin”, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Mötesolyckorna ökar

Av de 220 omkomna under fjolåret var åtta barn upp till 15 år och 80 personer 65 år eller äldre. 15 437 personer skadades i vägtrafiken i fjol och 1 929 skadades svårt. 

96 personer av de omkomna i vägtrafiken var oskyddade (cyklister, motorcyklister, mopedister, fotgängare, elsparkcyklister) medan 124 var skyddade trafikanter (färdandes i personbil, lastbil, a-traktor, buss).

Av personerna som färdades i personbil, lastbil eller buss omkom 46 i mötesolyckor och 36 i singelolyckor. Av motorcyklisterna omkom 15 i singelolyckor. 

”När det gäller olyckstyp så har singelolyckor minskat från att tidigare varit klart dominerande. Istället ökar mötesolyckorna i jämförelse med tidigare år. En annan olyckstyp som har ökat under 2022 är A-traktorolyckor”, säger Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: