Annons:

Sök

Annons:

Så många personer förlorade körkortet i Kalmar län 2023

Transportstyrelsen beslutade 991 gånger om körkortsåterkallelse för personer i Kalmar län under förra året. Foto: MostPhotos

Så många personer förlorade körkortet i Kalmar län 2023

Fler personer blev av med körkortet i Kalmar län i fjol jämfört med i fjol. Antalet personer som fick sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller drograttfylleri ökade under samma period med 39 (!) procent.

Annons:

991 gånger fattade Transportstyrelsen beslut om körkortsåterkallelse för personer i Kalmar län 2023, vilket motsvarar en ökning med drygt sex procent i jämförelse med föregående år när 935 körkort återkallades. 

Sammanställd statistik som Transportstyrelsen har tagit fram visar att listan domineras av punkten ”väsentlig trafiköverträdelse” med 433 beslut. 

De väsentliga trafiköverträdelserna är orsak till mer än var tredje körkortsåterkallelse, samtidigt som de till antalet minskar jämfört med föregående år, från 483 under 2022 till 433 under 2023. 

Allt fler kör rattfulla och får körkortet indraget

Den absolut vanligaste orsaken till återkallelse är fortkörning, men här återfinns också andra typer av trafikbrott som rödljuskörningar och att man inte hållit tillräckligt avstånd till framförvarande fordon.

Antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri ökar med 39 procent, från 158 till 219. Det är det högsta antalet återkallelser med just den orsaken på fem år.

”Det finns ett absolut samband mellan polisens trafikövervakningsarbete och antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten”, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Fakta

Återkallade körkort i Kalmar län 2023 per återkallelsepunkt (2022 inom parentes):

Rattfylleri eller drograttfylleri: 219 (158)

Smitning: 19 (10)

Flera mindre överträdelser: 39 (36)

Väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning: 433 (483)

Opålitlighet i nykterhetshänseende: 25 (24)

Allmän brottslighet: 6 (3)

Medicinska skäl: 210 (189)

Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov: 104 (87)

*Ett körkort kan återkallas på flera grunder. Eftersom det kan finnas flera grunder för en och samma återkallelse blir totalsumman lägre än om man räknar ihop antalet för alla återkallelsegrunder.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: