Lars Johansson och Linnéa Nestor sitter i styrelsen för Riksteatern Vimmerby. Lars Johansson är dessutom ordförande i kultur- och fritidsutskottet.
Foto: Jakob Karlsson
Riksteatern i Vimmerby har vuxit ordentligt under de senaste åren och flera nya personer har tillkommit i styrelsen. Linnéa Nestor har tagit över som ordförande och under 2022 utökades utbudet.
Ifjol arrangerades totalt fyra föreställningar, men föreningen hade gått rejält back om man inte fortfarande haft pengar kvar av ett pandemistöd från Statens kulturråd.
Nu vädjar Riksteatern Vimmerby om ett utökat kommunalt bidrag. Det skriver man i ett brev till kommunen, som undertecknats av ordförande Linnéa Nestor.
– Vi hade förra året en föreställning som vi fick jättefin rabatt på beroende på pandemin. Vi hade också en föreställning som var helt utsåld. Sammantaget gick vi ändå back med knappt 32 000 kronor på själva föreställningarna, berättar Linnéa Nestor.
Vill se en fördubbling
Det kommunala bidraget ligger på 25 000 kronor. I brevet skriver man att man gärna skulle se att den summan fördubblades.
– Det vore fantastiskt och skulle möjliggöra sex föreställningar per år. Att vi har klarat det i år beror på att vi har en buffert med pandemistödet från kulturrådet. Annars hade vi aldrig klarat det.
Linnéa Nestor säger att motsvarigheten i Hultsfreds kommun har ett betydligt större bidrag från kommunen.
– Det vore väldigt kul om vi kunde få möjlighet att växa ytterligare och känna att vi kan gå runt. Vi får in en mindre summa på medlemsavgifter, men har ju också kostnader för bank, redovisning med mera. Vi vill också kunna hålla priserna. Jag tycker att vi ska kunna ha samma priser som i Stockholmsregioner. Att ta del av teater eller annan scenkonst ska inte kosta mer bara för att vi är på landsbygden. Jag själv har alltid levt väldigt billigt, men det vore ganska tråkigt om vi bara tog hit billiga monologer. Jag var själv inte med när Brats Carnival bokades förra året och det var nog tur. För jag hade tyckt att det var för dyrt. Men det blev en sådan succé och det var helt fullsatt. Det var en helt sjuk kväll, berättar hon.
Vad har du för förhoppningar om att få ett utökat bidrag?
– Mina förhoppningar är väl sisådär höga, men vi måste börja någonstans och lyfta fram det vi gör. På sikt kanske det är möjligt.
Den elake säger väl att ni bara får skaffa fler medlemmar och sponsorer?
– Jag tänker att det får vi också göra. Vi är en ganska ny förening och vi är ganska få. Vi ska orka också. Vi har börjat titta på sponsorer nu och hoppas hitta en del. Vi måste orka med det också, så att det inte dör.
Hur stor är den risken?
– Jag tror inte att vi gör det. Men ett utökat bidrag skulle vara främjande för oss. Just nu hänger allt på att enskilda personer orkar med jobbet.
Så säger politikerna
Nästa föreställning är planerad till den 20 mars. Då är det dags för "Skapelsen" i Vimmerby. Längre fram planeras det också för flera ytterligare föreläsningar och musikaler.
– Förutom hos oss så spelas den bara i Tomelilla i södra Sverige, så det visar att vi kan vara en viktig del i det här. Den är skiven av Ada Berger som jobbat på Dramaten och är ett relationsdrama med humoristiska inslag.
Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), säger så här om att utöka stödet till föreningen.
– Det kommer säkerligen upp i kultur- och fritidsutskottet. De får göra en bedömning och delge oss sina tankar. Jag kan tänka mig att det kommer flera föreningar som behöver stöd i dessa tider. I den nya majoriteten har vi pratat om föreningsstöd och föreningsbidrag. Det finns olika delar och vi får titta på det.
Hur ser du på vikten av att den här föreningen finns?
– Kultur är jätteviktigt. I en kommun som Vimmerby är det avgörande hur det ser ut på kultur- och fritidsdelen. Både idrott och kultur är viktigt, säger hon.
Kultur- och fritidsutskottets nya ordförande, Lars Johansson, sitter själv i Riksteaterns styrelsen.
– Jag kommer inte vara med vid några eventuella beslut. Jag är självklart jävig och kommer inte fatta något beslut om det här, säger vänsterpartisten.