Annons:

Sök

Annons:

Späckad höst för Riksteatern Vimmerby

Lars Johansson, Linnéa Nestor och Jacob Käll, delar av styrelsen för Riksteatern Vimmerby. Foto: Micael Rundberg

Späckad höst för Riksteatern Vimmerby

Riksteatern Vimmerby vill stärka kulturens roll i kommunen. Tillsammans med ett antal andra kulturaktörer inleder man nu ett samarbetsprojekt.

Annons:

Riksteatern Vimmerby bildades för ungefär ett år sedan, men det är nu i höst som styrelsemedlemmarna känner att verksamheten har dragit igång på riktigt.

– En Riksteater-förening producerar ju inget själv, utan verksamheten bygger på att vi kan dra hit saker och hitta scener och samarbetspartners. Så vi har gjort lite för att stärka rollen och stärka kulturen, bland annat försöker vi nu samla ihop andra kulturarrangörer, berättar föreningens ordförande Jacob Käll.

Startar samverkansprojekt

Genom Leader har Riksteatern Vimmerby fått pengar för ett samverkansprojekt, som man står som ansvarig för.

– Det har mynnat ut i att vi har haft flera träffar med andra kulturföreningar – Komedianterna, Musikföreningen, Konstföreningen, Astrid Lindgrens Näs, Kulturskolan och Stadsmuseet Näktergalen. Vårt syfte är att synas mer och framför allt att samla kulthändelser till en plattform där man kan upptäcka hur mycket bra kultur det faktsikt erbjuds i Vimmerby, säger Lars Johansson.

– Samarbetsprojektet heter Kultur Vimmerby och kommer att marknadsföras under hösten. Till att börja med gör vi en Facebook-sida där man inte kan missa någon kulturhappening i Vimmerby. Det är i alla fall vår målsättning, säger han.

Vill nå fler barn och ungdomar 

Men Riksteatern Vimmerby drar också igång ett antal samarbeten avseende föreställningar.

– Riksteatern ska erbjuda scenkonst för alla, och vi skulle vilja nå barn och ungdomar i större omfattning. Det är en utmaning då det är svårt att få ihop de ekonomiskt, men nu har vi inlett diskussion med Astrid Lindgrens Näs som också har ambitioner kring barnteater. Ett första resultat är att vi ska samarrangera en förställning den 3 november, vår egen version av Robin Hood, berättar Jacob Käll.

Bowie i krogmiljö 

Riksteatern Vimmerby vill också föra samman scenkonsten med mat och dryck.

– Vi har ju ingen egen scen, och ska inte ha det heller, så det är så här vi måste jobba. Musikteaterföreställningen Stjärndamm arrangerar vi tillsammans med Stadshotellet den 22 november. Det är en kombination av teater och musik med David Bowie på svenska. Statt står för maten och vi kör föreställningen uppe i festvåningen, berättar Jacob Käll.

Kvinnors lust först ut 

Först ut på höstens program är Lust, en föreställning om kvinnors Lust från Regionteatern Kronoberg. Föreställningen, som går av stapeln på Kulturskolan 30 oktober, följs av ett eftersamtal.

– Vi vill klä på föreställningarna mer, och i det här fallet med lite snack efteråt, berättar Jacob Käll.

En som ser fram emot att få se Lust i Vimmerby är den nya styrelseledamoten i Riksteatern Vimmerby Linnér Nestor.

– Jag flyttade från Stockholm till Vimmerby i mars, och det känns jättekul att vara med och bidra till ett levande kulturliv på orten. Att få vara del av Regionteatern Vimmerby känns spännande för att det betyder mer än för bara en själv. I Stockholm är det lätt att försvinna i det stora utbudet, menar Linnéa Nestor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: