Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Färre körkort återkallade för första gången på fem år

Antalet körkort som återkallades minskade under förra året och Transportstyrelsens siffror visar att det är första gången på fem år. Foto: MostPhotos

Färre körkort återkallade för första gången på fem år

För första gången på fem år minskade antalet körkort som återkallades under förra året. Det visar statistik som Transportstyrelsen släppte på måndagen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Totalt drog Transportstyrelsen tillbaka 35 227 körkort, en minskning med över 15 procent jämfört med 2021 års notering på 41 698.

Transportstyrelsen har analyserat siffrorna och den vanligaste anledningen till körkortsåterkallelse är fortkörningar. I denna kategori, som går under namnet överträdelser av någon bestämmelse som är viktig för trafiksäkerheten, återfinns även rödljuskörningar eller att man har kört med för kort avstånd till framförvarande fordon. Återkallelser i denna kategori minskade med över 23 procent mellan 2022 och 2021. 

”Det finns en direkt koppling mellan antalet återkallelsebeslut vi fattar och hur många körkort polisen omhändertar vid trafikkontroller. Och antalet omhändertagna körkort låg på en lägre nivå under 2022 än åren innan”, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Stor ökning under flera år

Antalet återkallade körkort till följd av rattfylleri eller drograttfylleri har ökat, från 5970 under 2021 till 6310 under 2022. Det gäller även antalet körkort som återkallades på grund av medicinska skäl. 

Antalet återkallelser till följd av flera mindre överträdelser ligger kvar på en betydligt högre nivå än för några år sedan. Jämfört med 2018 har antalet återkallelser i kategorin ökat med 181 procent.

”Om en körkortsinnehavare återkommer med trafikbrott trots att vi varnat är det en tydlig indikation på att personen inte har vilja eller förmåga att rätta sig efter de bestämmelser som gäller i trafiken. Då blir det ofta nödvändigt att fullfölja med ett återkallelsebeslut trots att brotten var för sig hade kunna stanna vid varning. Vi behöver väga in körkortshavarens historik”, säger Åsa Bergqvist i pressmeddelandet.

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: