Det råder bostadsbrist i samtliga av länets tolv kommuner. Foto: Pixabay
Det råder bostadsbrist i Vimmerby kommun. Men kommunen är inte direkt ensam.
Alla övriga elva kommuner i länet uppger också att de har bostadsbrist.
Under de senaste två åren har befolkningen i Kalmar län vuxit med cirka 6 600 invånare.
Det gör att långt många fler kommuner i länet redovisar att de har bostadsbrist – jämfört med för bara några år sedan.
För ett år sedan hade sju av tolv kommuner bostadsbrist. 2013 var det bara två kommuner som angav att det rådde bostadsbrist i deras kommun. Det visar Länsstyrelsens analys av läget på bostadsmarknaden.
Exceptionell befolkningsökning
Under 2016 växte Kalmar läns befolkning med 4 622 personer, vilket är exceptionellt sett till utvecklingen under de senaste 50 åren. Ökningen är främst ett resultat av inflyttning, där utlandsfödda stod för hälften av inflyttningen under 2016.
– Den utvecklingen ställer förstås även stora krav på bostadsbyggandet i länet. För att klara bostadsbehovet för våra nya invånare behöver regionen ha ett högt och jämnt bostadsbyggande. Det vi bygger behöver också vara varierat för att alla ska ha möjlighet att få en bostad, säger Pär Hansson, länsarkitekt och chef för samhällsbyggnadsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län.
Bostadsbristen märks tydligast i kommunernas centralorter. Nio av tolv kommuner tror, när de själva bedömer läget på bostadsmarknaden, att det om tre år fortsatt kommer se allvarligt ut och vara underskott på bostäder.
– Bostadsbristen är inte längre bara ett storstadsfenomen. Vi ser visserligen en ökad optimism kring bostadsbyggandet tack vare det goda konjunkturläget. Men ett resultat av att allt fler konkurrerar om de billiga bostäderna, särskilt debutanterna på bostadsmarknaden, är att flera kommuner ser ett växande problem med oetiska hyresförhållanden som ockerhyror, svarta kontrakt samt undermåliga och ohälsosamma bostäder, säger Pär Hansson.
Brist på attraktiv mark
Kommunerna är tydliga i sina svar till Länsstyrelsen om vad som hindrar bostadsbyggande:
* Höga produktionskostnader.
* Hårda lånevillkor.
* Avsaknad av ekonomiska resurser hos kommunerna och de kommunala allmännyttiga bostadsbolagen.
* Hårda avskrivningsregler.
Flera kommuner lyfter också fram att bristen på arbetskraft och detaljplanelagd mark som upplevs som attraktiv är ett allt växande bekymmer.