Andreas Ekberg har avslutat sin anställning som rektor på Hultsfreds gymnasium och jobbar numera som rektor för årskurs 4-9 på Furulundsskolan i Mariannelund.
Foto: Privat
Vimmerbybon Andreas Ekberg påbörjade sin anställning som rektor på Hultsfreds gymnasium hösten 2013. Efter nio år posten bestämde han sig för att ge sig i kast med nya utmaningar.
– De nio åren på Hultsfreds gymnasium var väldigt lärorika år. Jag kom in i rollen som rektor utan erfarenhet och det var en omställning att ta en ledande chefsroll. Jag hade bra stöttning och vi jobbade bra tillsammans i rektorsgruppen och hade delat ledarskap, säger Andreas Ekberg.
"Bytte för att få lite omväxling"
Andreas Ekberg jobbade som lärare på Albäcksskolan i Hultsfred i ett och ett halvt år innan han blev rektor på gymnasiet.
– Jag bytte från Vimmerby kommun till Hultsfreds kommun för att få lite omväxling i läraryrket och fick på Albäcksskolan förmånen att jobba nära rektorn. Jag var i mitt uppdrag som arbetslagsledare med i en ledningsgrupp på skolan, säger Andreas Ekberg.
Vad var roligast i rollen som gymnasierektor?
– Det är väldigt roligt att ha både elev- och personalkontakt och få vara med och utveckla verksamheten. Gymnasiet är också en ganska komplex verksamhet med tanke på att det går att förändra mycket, bland annat utbudet. Det är på ett annat sätt än vad man kan göra på en grundskola och ekonomin är mer flexibel på det sättet att det kan gå både uppåt och neråt beroende på hur vi får in elevansökningar, säger Ekberg.
Hur har du själv utvecklats under de här åren på gymnasiet?
– Jag har blivit bättre på att lyssna och förstå att jag måste ta hjälp av all min personal för att lyckas. Det är svårt att sitta själv och ha idéer om hur saker och ting ska utvecklas så man behöver bollplank på alla nivåer.
"Mer komplext än vad jag trodde"
Andreas Ekberg är sedan den 1 december ny rektor på mellan- och högstadiet på Furulundsskolan i Mariannelund och har lämnat Hultsfreds gymnasium.
– Det var inget som jag var missnöjd med på gymnasiet. Det handlar snarare om att få variation och jag har inte testat att jobba som rektor med eget ansvar. Rollen att få bestämma helt själv och ta sina egna beslut såg jag fram emot när jag tackade ja till den nya tjänsten.
Hur vill du beskriva de första månaderna på nya jobbet?
– Det är alltid omtumlande att kastas in mitt i en pågående termin. Det har varit mer komplext än vad jag trodde och det tar en stund att lära sig en ny organisation. Jag har mötts av ett gott samarbetsklimat med lärare och övrig personal som verkligen vill samarbeta och dra åt samma håll.
Ansvar för 200 elever
Han har lokaliserat flera skillnader i arbetet som mellan- och högstadierektor kontra gymnasierektor.
– Det är roligt att jobba med elever i grundskolan med tanke på att man måste hitta lösningar på alla problem. På gymnasiet kan det hända att eleverna, som inte får sin skolgång att fungera, slutar.
– Jag ser också en skillnad i hur elever, och framför allt vårdnadshavare, förhåller sig till skolan. Det är i stort sett ingen kontakt med vårdnadshavare på gymnasiet medan man har väldigt mycket kontakt med vårdnadshavare i grundskolan.
Ekberg har i sitt nya uppdrag ansvar för 200 elever och 38 medarbetare. Han har dessutom fått en bra första bild av Eksjö kommun som arbetsgivare.
– Jag tycker att Eksjö kommun är jättebra på att ha rutiner för massa olika saker och sedan handlar det alltid om hur man implementerar och följer rutinerna i verksamheten. Det finns ett bra stöd från centralt håll i Eksjö kommun.