Varje år leder cirka 15 anmälningar om våld i nära relationer i Vimmerby kommun till insatser. Sedan förra hösten har kommunen gjort ett omtag av verksamheten – och man ligger i framkant.
– Vi är väldigt stolta över vårt arbete och det är jätteviktigt att veta att det finns hjälp att få, säger socialsekreteraren Linda Sjösten.
Våld i nära relationer – och då främst våld mot kvinnor – är ett av samhällets absolut största problem. I en undersökning av Brottsförebyggande rådet uppgav 25 procent av 20 000 slumpvis utvalda kvinnor att de någon gång utsatts för våld i en nära relation. Under 00-talet dödades i genomsnitt 17 kvinnor av sin man varje år. Mellan 2008 och 2013 sjönk snittet och låg på 13 kvinnor per år.
Vimmerby kommun snittar cirka 20 anmälningar om våld i nära relationer varje år. 82 procent leder till insatser. Mörkertalet är förstås stort.
– Det går lite i vågor, men vi gör en drive nu och hoppas att det ska komma in fler ärenden. Vi utbildar personalen och meningen är att alla medarbetare ska våga att fråga när man misstänker våld i nära relationer. Vi vill upptäcka mer och jag tror att många varit rädda för att fråga för att de inte vetat vad de ska göra när de får veta. Det har vi ändrat på, säger Linda Sjösten.
"Får med fler på tåget"
Sedan i höstas har kommunen omstrukturerat sitt arbete under ledning av Martin Ek, som haft flera utbildningar i ämnet för socialens personal.
– Vi har tagit ett omtag och gjort om vissa saker. Vi har tagit fram nytt material som blir obligatoriskt på alla arbetsplatser inom socialförvaltningen.
Kompendiet som tagits fram upplyser bland annat om vilken hjälp som finns att få och om kommunens ansvar. Alla nyanställda inom socialförvaltningen får numera en grundutbildning inom våld i nära relationer – och befintlig personal får också möjlighet att genomgå utbildningen. Tre medarbetare har utbildats vid Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala för att kunna hålla i utbildningarna.
– Vi har tajtat till det och får med många fler på tåget nu när arbetet är mer konkret. Det kommer fler till utbildningarna.
"Kommit väldigt långt"
Vimmerbys arbete med våld i nära relationer har fått uppmärksamhet i den offentliga världen – och man har föreläst om sina metoder hos både Länsstyrelsen och under en socionomlunch i Jönköping.
– Vi har kommit väldigt långt och gör det ännu bättre nu. Vi är väldigt stolta över vårt arbete och det är jätteviktigt att veta att det finns hjälp att få. Under mina tre år i Vimmerby kommun har jag aldrig behövt gå hem med ont i magen för att en kvinna är i ett farligt läge. Vi har alltid haft möjlighet att ta det säkra före det osäkra.
Erbjuder hjälp till förövarna
Kommunen kan erbjuda hjälp på flera olika nivåer – allt från omedelbart skyddat boende till samtal och extra försörjningsstöd.
– Men det är viktigt att säga att hjälpen är frivillig. Kvinnor kan tacka nej till hjälp och det är inte lätt att ta sitt pick och pack och fly till ett skyddat boende. Ofta är barn inblandade också.
Hjälpen får man genom att ringa socialförvaltningens växel.
– Vi utreder alla anmälningar och sätter in insatser.
Kommunen erbjuder även hjälp till förvövare.
– Det är två-tre personer som åkt upp till Linköping för gruppsamtal, men det har man avbrutit ganska snart. Vår ambition är att förövarna ska få stöd och behandling.
"Måste börja med värdegrunden"
Våldet i nära relationer lär finnas kvar så länge det finns människor.
– Ska man förebygga måste man börja långt tidigare. Mäns våld mot kvinnor handlar om könsmaktsordningen i samhället. Man kan inte skylla på alkohol eller dålig bakgrund, utan våldet beror på att mannen är överordnad. Ska det förändras måste vi börja med värdegrunden och att kvinnor är lika mycket värda.
När når vi dit?
– Vi är en god bit på väg, men det är en jättestor global fråga. När alla inser hur mycket det kostar samhället i stort, inte bara den enskilda utsatta, hoppas jag att man kan få upp ögonen för det ännu mer.