Annons:

Sök

Annons:

FACKEN OM KRISEN: ”VILL HA EN ÖPPEN DIALOG”

Det är kris inom utredningsgruppen i barn- och familjenheten på socialförvaltningen. Fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision ger nu sin syn på problematiken. Genrebild. Foto: MostPhotos

FACKEN OM KRISEN: ”VILL HA EN ÖPPEN DIALOG”

I cirka två års tid har det varit allvarliga problem med arbetsmiljön inom en arbetsgrupp i socialförvaltningen. Facken vill nu få igång en dialog med kommunen utifrån de krav man skickat in.
– Vi gör det här för våra medlemmar och huvudsyftet är att få till en bättre samverkan med arbetsgivaren, säger Jennifer Florin, skyddsombud på Akademikerförbundet SSR. 

Annons:

I slutet av förra veckan berättade Dagens Vimmerby att fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision lämnat in en begäran om åtgärder i enlighet med 6 kap. §6a i Arbetsmiljölagen. Kravet gäller utredningsgruppen inom Barn och Familj-enheten på socialförvaltningen. Att upprätta en så kallad ”6:6a” är mycket ovanligt.

– Vi har under en längre period påtalat att det finns brister i arbetsmiljön och anledningen till att vi gjorde en 6:6a-anmälan var utifrån brister i den systematiska arbetsmiljön. Det är ett av de verktyg som vi som skyddsombud kan ta till och då har vi valt att göra det, berättar Jennifer Florin, skyddsombud på den relativt nystartade lokalavdelningen för Akademikerförbundet SSR i Vimmerby.

– Vi startade upp i mars-april kanske och det gjorde vi för att vi tillsammans ska kunna samverka kring det här. Vi har sett brister till och från under de senaste två åren.

”Behöver ett nära ledarskap”

I sin begäran berättar fackförbunden om en kaosartad situation på enheten som är ohållbar. Bara i år har åtta av de nio medarbetarna lämnat enheten och facken skriver bland annat att ”arbetsgivaren saknar nödvändiga kunskaper för att åstadkomma en god arbetsmiljö”. Mer om kritiken i begäran kan du läsa här.

– Det är många olika anledningar till att människor slutar. Många har haft andra positioner innan och gått vidare till enhetschefsposter. Det är olika orsaker, men jag tänker att man söker andra jobb när man känner att det är en brist i arbetsmiljön. Fler hade nog varit kvar om arbetsmiljön hade varit bättre, säger Tony Söder på fackförbundet Vision.

Vad borde kommunen ha gjort i ett tidigare skede?

– Det är väl egentligen svårt att sätta fingret på specifika åtgärder. Barn och Familj är ett av de tuffaste yrkena att jobba inom som socialsekreterare. Man behöver ett nära ledarskap, en nära arbetsledning där det krävs kompetens, erfarenhet och personlig lämplighet. Vi har många gånger kommit in i en ond cirkel där många medarbetare sagt upp sig och det har varit chefer som sagt upp sig av olika anledningar. Det har varit olika anledningar, men det handlar om brister i arbetsmiljön och jag kan inte svara mer konkret än så, berättar Jennifer Florin som själv är en av de socialsekreterare som lämnat gruppen.

”Vill ha en öppen dialog”

Akademikerförbundet och Vision hoppas på ett konstruktivt arbete framöver för att komma till rätta med problemen.

– Utifrån det här vill vi ha en öppen dialog med arbetsgivaren, vi vill samverka och samarbeta med arbetsgivaren. Vi gör det här för våra medlemmar och huvudsyftet är att få till en bättre samverkan.

Har dialogen försämrats under året?

– Det har varit svårt senaste halvåret eftersom vi inte haft någon OMSAM, säger Michaela Berg.

OMSAM är den lägsta av kommunens samverkansgrupper och står för samverkan på områdesnivå. Utöver det finns även FÖSAM (samverkan på förvaltningsnivå) och CESAM (central samverkan). Samverkansgrupperna på områdesnivå träffas i regel en gång per månad, men under hösten har det inte skett alls.

– IFO-chefen varit sjukskriven och då har man inte haft de här kontinuerliga träffarna. Det borde man kunna ha haft ändå för det är ju ändå en person som varit tillförordnad. Där hade vi kunnat lyfta situationen mer, säger Tony Söder.

Varför har inte dessa genomförts?

– Det vet vi inte.

Ni har velat ha det?

– Det ska det ju vara enligt samverkansavtalet, men det kan säkert bero på tidsbrist.

Under hösten har facken försökt lyfta problematiken till FÖSAM, men inte fått något gehör.

– Då sa man att man skulle titta på det. Det var två eller tre månader sedan.

Är HR-avdelningen inkopplad i ärendet?

– De diskussionerna är inte vi med i. Det är i så fall IFO-chefen som får ta det uppåt, säger Tony Söder.

”Sätter sitt arbete först”

Fackförbunden menar att verksamheten gentemot barn och vårdnadshavare inte påverkats.

– Den har inte påverkat våra barn och familjer, däremot gör vi det här för att det inte ska kunna hända, säger Jennifer Florin.

Ni ser en risk för att det blir så?

– Socialsekreterarna är superkompetenta och sätter sitt arbete mot barn och unga först, sedan är det supertråkigt att arbetsmiljön är som den är, säger Michaela Berg.

Vad händer om situationen inte förbättras?

– Är vi inte nöjda med det svar vi får skickar vi det vidare till Arbetsmiljöverket och så får de titta på det, berättar Tony Söder.

”Skrämmande”

En sak som är konkret i fackens begäran är att man upplevt föreningsrättskränkningar – i det här fallet att arbetsgivaren har inskränkt rätten att organisera sig fackligt.

– Kort så har det varit antydningar om att man inte ska blanda in facket till medarbetare i den här gruppen. Det ser vi mycket allvarligt på, berättar Jennifer Florin.

Har det uttryckts muntligt?

– Ja.

Har det hänt flera gånger?

– Ja.

Tony Söder, med många år som skyddsombud i kommunen på nacken, säger att han aldrig varit med om det tidigare.

– Om det är någon chef som tänker så runt det fackliga så är det skrämmande. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: