Annons:

Sök

Annons:

Vissa förskolor försågs med luftrenare – så blev utfallet gällande sjukfrånvaron

Så här såg det ut när kommunen gick ut med sin satsning på luftrenare förra året. Foto: Vimmerby kommun

Vissa förskolor försågs med luftrenare – så blev utfallet gällande sjukfrånvaron

Fem av kommunens förskolor fick luftrenare under förra året. Målsättningen med satsningen var att minska sjukfrånvaron hos personalen. Nu har en utvärdering gjorts. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var i början av 2023 som luftrenarna placerades ut på totalt 22 förskoleavdelningar i kommunen. Dessa skulle filtrera bort partiklar, virus och bakterier från inomhusluften. 

Luftrenarna var en del av större satsning som kommunen gjorde för att få ned sjuktalen.

– Utifrån den pott som fanns avsatt för arbetsmiljöinsatser kunde vi nyttja medel för att testa om det här skulle ge effekt. Det här handlar framför allt om sjukskrivningar där det handlar om virus, bakterier och baciller. Vi sa när vi köpte in dem att vi skulle testa ett år och sedan utvärdera. Nu har den utvärderingen gjorts, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Direkt kan konstaterat att sjuktalen minskat överlag inom förskolan i kommunen. Från 10,5 procent 2022 till 9,0 procent 2023. Samtidigt har korttidssjukskrivningarna gått från 5,6 procent till 4,3 procent.

Frisktalen sticker ut

Förskolorna som försågs med luftrenare var bland annat förskolorna med de högsta sjukskrivningstalen.

– Vi kan se lite olika effekter. På vissa förskolor har det minskat drastiskt. Det är någon förskola där det halverats, men vi kan också se förskolor där luftrenare inte gett samma effekter.

Det som står ut är heller inte sjukskrivningstalen i sig – utan snarare frisktalen.

– Det handlar om hur många tillfällen man sjukskrivit sig under ett år. Är det fler eller färre än fem tillfällen? Tittar vi på de här siffrorna så ser vi att det skiljer sig ganska markant åt. Bland de förskolor där man haft luftrenare har andelen som sjukskrivit sig mer än fem tillfällen minskat med 28,8 procent. För förskolor utan luftrenare har andelen ökat med 0,1 procent. Andelen dagar procentuellt skiljer sig inte otroligt mycket, men däremot andelen tillfällen skiljer sig signifikant åt.

Vill satsa vidare

Verksamhetschefen inom förskolan har också intervjuat personalen om luftrenarna.

– Det är lite spridda skurar. Övervägande är det positivt, att man tycker det är bättre luftkvalitet, mindre huvudvärk och så vidare. Sedan finns det enheter utan skillnad och avdelningar där man tycker att det blivit kallare, att det låter och brummar. Vi mäter inte barnens sjukfrånvaro, men man för fram en känsla av att sjukfrånvaron kan ha minskats. 

Nu vill nämnden permanenta detta och köpa in luftrenare till samtliga förskolor i kommunen. Det skulle vara en engångskostnad på 350 000 kronor och finns med bland prioriteringarna som lämnas över till budgetberedningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: