Annons:

Sök

Annons:

Facket:

Facket oroar sig efter nedskärningarna. Foto: MostPhotos

Facket: "Inte förvånad om förskollärare byter yrke"

10,5 heltidstjänster försvinner i förskolan. Det blir effekten av de förhandlingar som pågått kring övertalighet.
"Jag blir inte förvånad om förskollärare väljer att byta yrke", skriver Monica Karlsson, ordförande i Sveriges Lärare Vimmerby, i ett mejl.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under onsdagen kunde Dagens Vimmerby berätta exakt hur besparingarna slår mot förskolan och grundskolan. Sammanlagt rör det sig om 25,5 heltidstjänster som försvinner. 15 inom grundskolan och 10,5 inom förskolan.

Monica Karlsson är ordförande i Sveriges Lärare Vimmerby och delar ordförandeskapet med Monika Johansson. Monica Karlsson har ansvaret för förskolan.

"De här besparingarna skapar förstås oro inom förskolan. Övertaligheten finns ur det ekonomiska perspektivet men inte i praktiken. Numera är det vanligt att barn börjar förskolan vid ett års ålder vilket gör att det krävs trygga vuxna att knyta an till. Många barn har också långa vistelsetider så det gäller att det finns tillräckligt med personal för att kunna täcka upp från till exempel 05.30 till 18.30", skriver Monica Karlsson i ett mejl. 

"Riktigt, riktigt bekymrad"

Hon menar att det redan i dagsläget är svårt att lägga scheman på flera håll som kan säkerställa att verksamheten fungerar som den ska för både barn och personal.

"Förskolan är ju sedan många år inte längre en plats för "barnpassning" utan det första steget inom hela utbildningssystemet där alla barn ska känna sig trygga, ha roligt och utvecklas i sitt lärande. Jag tror nog att alla som har eller haft med små barn att göra förstår att det krävs personal till detta; förskollärare, barnskötare och resurspersoner", skriver Monica Karlsson.

Hennes oro för vad som kommer hända är stor. Förskolorna som berörs är Skogsbacken, Rumskulla, Junibacken (Tuna), Lunden, Norrängen och Björkkullen (Södra Vi).

"Personligen är jag riktigt, riktigt bekymrad över hur det ska bli. Risken för ökad sjukfrånvaro är stor, och jag blir inte förvånad om förskollärare väljer att byta yrke".

HÄR kan du läsa vår artikel med förvaltningschefen Ola Karlsson och HÄR med fackets Monika Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: