Marcus Wenner, en av ägarna av Smålandsmejeriet, summerar första tiden efter övertagandet av Emåmejeriet.
Foto: Privat
Allt har rullat på enligt plan efter affärsöverlåtelsen som skedde kring påsk.
– Det är vi förstås väldigt glada för, att vi inte tappat butiker utan mötts positivt över lag. Det kommer till och faller ifrån kunder helt naturligt, men vi har inte sett någon förändring i försäljning. Det är väldigt skönt, då har vi fått starta i samma position som gamla Emåmejeriet var i tidigare, säger Marcus Wenner.
Så hur skulle du vilja summera starten?
– Den har varit intensiv, men har gått enligt plan, så det får man ändå säga varit en bra start. Alla vi aktörer i bolaget är optimister i grund och botten, så när man lägger en plan är den optimistisk och den har ju faktiskt följts samtidigt som personalen och leverantörerna har följt med, så jag kan inte säga annat än att det har fungerat bra.
Butikerna har varit lojala
Han gläds över att de butiker som var kvar efter nedgången har visat sig vara lojala. Så idag levereras mejeriprodukter från Hultsfred med varumärket Emåmejeriet till ett 40-tal butiker.
– De har sina kunder som vill ha produkterna, så de har velat stanna kvar och ser kvalitén. I och med att det varit upprustningar i fabriken de senaste åren, så är själva kvalitén säkrad. Det har varit väldigt skönt att slippa ha sådana bekymmer hängande över oss.
Vill tillbaka till gamla nivån
Fokus just nu ligger på att vårda och förädla den lokala marknaden, där ungefär 90 procent säljs i Småland. Innan nedgången var dock omsättningen tre gånger så stor, så fokus fram till augusti ligger på att komma tillbaka dit.
– Det är steg ett för att slippa den ekonomiska pressen det innebär att leva på bidrag från ägarna och det ser vi ut att kunna nå under sommaren om vi jobbar på som nu, säger Marcus Wenner, som har en tydlig ambition om att försöka slå sig in på fler marknader, som ett steg två.
– Det vore väldigt roligt om vi kunde lansera vissa av produkterna, de som sticker ut mest med smöret, crème fraichen och i viss mån grädden i spetsen, på fler platser. Till att börja med i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag tycker vi ska finnas dels på restauranger, till att börja med där Emåmejeriet funnits på tidigare, men också på bagerier och specialbutiker.
Kan kunderna förvänta sig några nya produkter?
– Alla tidigare produkter är kvar och vi vill komma ut med nya. Det kommer också i steg två efter sommaren, att vi vill göra ett bordssmör som är lite mer bredbart av det redan befintliga smöret som är kärnat. Det som behöver tillsättas är olja, så min ambition är att hitta en lokal rapsoljeproducent eller liknande, så det kan fortsätta vara helt och hållet lokalt.
Klart med vd
Smålandsmejeriet har också klart med tillförordnad vd i Stefan Malm, Linköping, som preliminärt ska arbeta sommaren ut.
– Det är vi tacksamma för, att få in mer erfarenheter och lite fler timmar med fokus på att organisera företaget och öka försäljningen. Det blir ett viktigt stöd till produktionsdelen, det behövdes någon som var mer dedikerad, säger Marcus Wenner som äger Smålandsmejeriet tillsammans med dels Anna Eriksson och Oscar Malmqvist.
Magnus Palmgård, Vimmerby, är också med i en övergångsfas tillsammans med ytterligare några aktörer med syftet att bolaget fortsatt ska vara ägt av smålänningar.
– Så det är en blandning av lokala aktörer i form av investerare och lokala bönder som vill ha ett mejeri kvar. Utöver att de är leverantörer till bolaget så finns det ett litet lokalpatriotiskt intresse, säger Marcus Wenner.