Annons:

Sök

Annons:

Flera företag vill bygga stora sollcelsparker i Vimmerby – kommunen har bildat ny grupp

Flera företag vill bygga solcellsparker i Vimmerby kommun. Nu har en arbetsgrupp bildats. Foto: MostPhotos

Flera företag vill bygga stora sollcelsparker i Vimmerby – kommunen har bildat ny grupp

Flera företag vill bygga stora solcellsparker i Vimmerby kommun. Kommunen har ännu inte tagit någon ställning men en ny grupp ska jobba med frågan. 
– Vilken inriktning vi ska ta är i slutändan upp till politiken, säger Emma Rignell, mark- och exploateringsingenjör som också är sammankallande i gruppen.

Annons:

Den senaste tiden har flera förfrågningar inkommit till kommunen från företag som är intresserade av att bygga stora solcellsanläggningar. Totalt sett rör det sig om tre olika företag som visat intresse sedan strax före jul.

Tidigare har sådana förfrågningar varit sällsynta i Vimmerby kommun, men nu har man beslutat att tillsätta en grupp som ska titta på frågan.

Emma Rignell, som är mark- och exploateringsingenjör i kommunen, är sammankallande.

– Det vi har svarat samtliga företag är att vi måste titta närmare på det. Kommunen har inte tagit frågan tidigare och har varken fått många förfrågningar eller upprättat någon särskild strategi. Därför är det tillsatt en arbetsgrupp nu. Det är många olika delar i det här och en del vänder sig direkt till privata markägare och en del kollar först med kommunen. Mycket handlar om att VEMAB måste ha kapacitet för det här på sitt nät, säger Emma Rignell. 

Hon betonar att det fortfarande är i ett väldigt tidigt skede i processen.

– Vi har varken sagt ja eller nej. Det är väldigt stora områden som efterfrågas. Alla förfrågningar är på 50 hektar eller uppåt. 

Har kommunen så stora områden tillgängliga?

– Det är svårt att svara på nu. Vi ska börja se över områden nu, både stora och mindre. Men i regel är det större områden man får förfrågningar på.

"Behöver alla kraftslag som går att få"

Gruppen kommer under våren att jobba med flera olika frågor.

– Nu är det tre olika förfrågningar på kort tid och nu handlar det om att se över en strategi framåt. Ska vi erbjuda mark, arrendera eller sälja eller något helt annat. Vad vi har för kommunal mark är ju i slutändan en politisk fråga, men vi kommer jobba med en möjlig strategi under våren.

Jimmie Dyrberg är planeringschef på Vimmerby Energi- och Miljö AB och ingår också i arbetsgruppen.

– Beroende på lokation och storlek handlar det om olika insatser för oss och det blir också olika dyrt. Jag har haft möten med företagen som har hört av sig och någon av dem är så stor att de kopplas upp på Eons regionnät i sådana fall. Då pratar vi 40 megawatt. Tittar man på Åbros projekt, som jag varit involverad i, så handlar det om åtta megawatt. Dit grävde vi nya kablar och det som krävs är att vi har ett tillräckligt starkt nät för det. Det är helt avgörande hur stor parken kan tänkas att bli. Vi för också diskussioner med Eon som regionnätsägare och de måste också räkna och kalkylera på det, säger Jimmie Dyrberg.

Han vill dock betona att VEMAB ser positivt på solcellslösning.

– Det gäller allt från dig och mig till större förfrågningar. Många företag tittar på det här nu och vi ser jättepositivt på alla solcellslösningar. Hela Sverige behöver alla kraftslag som går att få.

Hur snabbt kan det gå?

– Det beror helt på. Blir då på mark som ägs av en privatperson kan det gå snabbt om vi ser att vi klarar det på vårt nät. Blir det på kommunal mark så handlar det om att vi behöver ta fram ett program. Det får politiker och tjänstemän i kommunen göra.

Vad klarar nätet?

– Pratar vi om vårt elnät så handlar det om mellan fem och tio megawatt. Kanske 20. Allt över det måste till regionnätet.

Varför tror du att Vimmerby blivit ett så hett alternativ nu om man jämför med exempelvis Hultsfred?

– I Vimmerby kommun har vi inte haft lika mycket mark som passar som man har haft i Hultsfred. Där har man haft både "Kiras öken" och flygfältet. Marken i Hultsfred där man bygger och ska bygga lämpar sig väldigt bra. Samtidigt måste företagen sprida ut sig och nu är det Vimmerbys tur.

Planer i egen regi

Men vad arbetsgruppen än kommer fram till är det till slut politiken som avgör.

– Vi är positiva till solceller. Nu finns det företag som är intresserade och därför har vi bildat den här gruppen. Nu får de titta över var det kan finnas lämplig mark. Men vi är positivt inställda till de här förfrågningarna, men innan vi går vidare med något måste vi klarlägga om det finns områden, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

När kan ett skarpt beslut komma?

– Presenteras det här med ett bra underlag för oss så tittar vi på det direkt. Men det krävs bra underlag för att kunna ta beslut. Det jag kan säga är att vi absolut är intresserade av det som är förnybart.

Samtidigt har VEMAB också börjat titta på att bygga en solcellspark i egen regi.

– Det är ju inte av den storlek som förfrågningarna är på, men för vår del tittar vi på det ja. Vi har inte kommit så långt ännu, men det finns med i planen och vi kommer nog titta mer skarpt på det i höst eller till nästa vår, säger Jimmie Dyrberg.

Var skulle den parken kunna hamna?

– Det blir en diskussion med kommunen om mark där också. Vi kommer starta en grupp och titta på det. Det finns säkert områden som kan tänkas vara lämpliga.

Påverkas era planer av de här förfrågningarna?

– Nej, det påverkar inte. Vi anpassar oss i sådana fall när det är vår tur.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: