Annons:

Sök

Annons:

  • Anläggning värd 180 miljoner ger lokala företag goda framtidsutsikter

    Robin Ebbesson, Vemab, Olle Fogelin, Vemab, Torbjörn Hansson, Malmberg Water AB, Helen Nilsson (S), kommunalråd i Vimmerby kommun, Elin Svensson, Arla, Johannes Gutman, Åbro, och Fredrik Sjöstrand, Vemab, klipper invigningsbandet för den nya förbehandlingsanläggningen vid reningsverket i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Anläggning värd 180 miljoner ger lokala företag goda framtidsutsikter

    Robin Ebbesson på Vemab höll i en av de två rundvandringarna på reningsverket.

Anläggning värd 180 miljoner ger lokala företag goda framtidsutsikter

För Arla och Åbro Bryggeri har den nya förbehandlingsanläggningen på Vimmerby reningsverk varit en förutsättning för att de ska kunna fortsätta utvecklas. 
– Det är en långsiktig investering i framtiden för oss, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri. 

Annons:

Huvudanledningen till byggnationen av den nya anläggningen vid reningsverket i Vimmerby är för att kunna möta Arlas och Åbros behov av rening av det spillvatten som uppstår i deras processer. Företagen har helt olika typer av spillvatten och förses med varsin linje med individuell förbehandling innan avloppsvattnet leds vidare till det kommunala reningsverket. 

Diskussionerna kom igång 2016 och nu är utbyggnaden färdig efter flera års arbete. Förbehandlingsanläggningen invigdes med tal, bandklippning, tårta och rundvandring på tisdagseftermiddagen. 

– Vi firar något som vi har jobbat med väldigt länge. Min företrädare Torbjörn (Svahn) sa att man började prata om det 2016 och nu är vi här några år sedan. Vi är klara och anläggningen funkar och går, säger Vimmerby Energi & Miljös vd Olle Fogelin. 

Investering på 180 miljoner

Projektledaren Sabina Jerrestam och Torbjörn Hansson från huvudentreprenören Malmberg tog tillfället i akt att säga några ord om projektet. Investeringen landar på ungefär 180 miljoner kronor. 

– Det är kul att vara här. Starten för mig i det här projektet var när jag kom hit hösten 2016 och fick träffa Torbjörn (Svahn) och Emma (Jonsson) med flera. Det började med en förfrågan och fortsatte med en biståndsansökan. Projektet projekterades sommaren 2017 och handlades upp som ett samverkansprojekt med Arla och Åbro. När företagen kom in körde vi projektet i faser och tog bland annat reda på vad de vill ha och vad det krävs för anläggning, säger projektledaren Sabina Jerrestam

När parterna fattade beslut om processens utformning tog de klivet in i detaljprojekteringen. 

– Det är en anläggning med mycket teknik och man kan inte göra allt i ett enda svep utan det har varit indelat i etapper. En viktig regel var att driftsättning skulle ske lugnt och säkert med tanke på att det ska byggas som en anläggning med hög säkerhet. Jag är så glad och stolt över alla människor som har varit med i projektet och att vi har startat anläggningen, säger Sabina Jerrestam. 

För Åbro Bryggeri betyder den nya anläggningen massor.

– Det är en långsiktig investering i framtiden för oss. Vi ser till att vi klarar våra sidoflöden även om vi skulle få en ökning eller en minskning. Avlopp är väl kanske inte alltid det roligaste att prata om. Det vi producerar är viktigt och det är lika viktigt att ta hand om allt som kommer av det, till exempel avloppsvatten, säger Johannes Gutman. 

Åbro har varit deltagare och bistått med den data som har behövts i projektet.

– Det är för att man ska dimensionerna det rätt och för att man också ska lyckas. Det som kommer in i anläggningen ska också gå att hantera. 

Arla nöjda med nya anläggningen

Elin Svensson, EHS-koordinator på Arla, och Allan Leandersson, projektledare på Arla, gläds över att det har byggts en anläggning för att kunna rena deras avloppsvatten innan det släpps vidare till det kommunala reningsverket. 

– Det är förstås väldigt roligt och det ger en trygghet med tanke på att det fungerar bra. Den nya anläggningen tar hand om vårt avloppsvatten på ett bra sätt och Vemab är proffs på att rena avloppsvatten. Vi är nöjda med att de gör det åt oss i den här samverkan, säger Elin Svensson.

Arla har nu kunnat ta sitt eget reningsverk ur drift och använder sig av en spillvattenhantering på anläggningen som tar hand om det som de sedan skickar till reningsverket för en mer avancerad rening. 

Företagets framtidsutsikter är goda. 

– Det innebär att vi kan köra på. Vi jobbar hela tiden med förbättringar för att sänka våra halter och våra volymer, säger Allan Leandersson, projektledare på Arla. 

– Vi har även möjlighet för planerad produktionsökning i och med att vi har dimensionerat det för att det ska räcka till behoven som vi ser under ett antal år framåt i tiden, säger Elin Svensson.  

"Bra att man har kommit i hamn"

Kommunalrådet Helen Nilsson (S), en av många representanter från Vimmerby kommun på invigningen, ser ett stort värde i den nya anläggningen. 

– Det är bra att man har kommit i hamn och att det har upprättats en samverkan. Arla och Åbro har olika vägar in i anläggningen, kännedom om sina reningar och har dessutom delat på ansvar och ekonomi. Deras avloppsvatten gör samtidigt att vårt vatten håller på ett helt annat sätt. Jag är nöjd för att vi har rott det här projektet i hamn nu och jag hoppas att alla är nöjda, säger Helen Nilsson. 

Anläggningen har varit i drift periodvis under en längre period och Olle Fogelin ser många fördelar med förbehandlingsanläggningen innan det går vidare till kommunalt reningsverk. 

– Det är jättebra med samverkan mellan industrin i Vimmerby och att vi tillsammans har kunnat genomföra den här anläggningen. Som industriföretag har du ett ansvar för för-reningen och här har vi gjort en samverkansform och hjälpts åt för att det ska hålla en viss nivå innan det går över till det kommunala reningsverket. Åbro och Arla har fått betala massa pengar för den här anläggningen. I den här anläggningen för-renar vi deras avloppsvatten och när för-reningen är klar går det till kommunalt reningsverk, säger Olle Fogelin. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: