Annons:

Sök

Annons:

Kommunals ordförande om sjuktalen:

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunals sektion i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Kommunals ordförande om sjuktalen: "Folk går på knäna"

I en artikelserie tittar vår tidning närmare på sjuktalen och arbetsmiljön inom vård och omsorg. Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall målar en mörk bild över läget.
– Folk går på knäna, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

2017 låg sjuklönekostnaderna i Vimmerby kommun på drygt 8,7 miljoner kronor. 2022 var det närmare 14 miljoner kronor det handlade om. 2021 låg sjuklönekostnaderna på 15,2 miljoner kronor.

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen har också ökat ordentligt de senaste åren. Självklart är siffrorna till viss del dopade på grund av pandemin, men 2022 låg den totala sjukfrånvaron på 11,1 procent. 

Långtidssjukfrånvaron, alltså att man har varit hemma i mer än 91 dagar, låg på 2,9 procent. 2021 var motsvarande siffra 2,6 procent. 

Sjuktalen är ett allvarligt bekymmer och nyligen berättade kommunstyrelsen att en grupp har tillsatts som ska försöka komma till rätta med problemen. Kommunals ordförande, Petra Dahlström Wall, ingår i den gruppen.

– Det är inom äldreomsorgen vi ser att den största oron är. De som jobbar får slita så hårt och det finns inte mycket vikarier. Det är en jätteoroväckande utveckling. Självklart går sjuktalen upp på grund av pandemin, men det beror inte bara på att man behövt stanna hemma på grund av att man har symtom. Allt hänger samman och man orkar inte hur länge som helst, säger hon. 

Hon tror att läget är lika illa nu som i höstas. 

– Jag tror faktiskt tyvärr att det är samma läge. Folk går på knäna och det finns inga vikarier. 

Samtidigt menar socialchefen att man såg en sjunkande trend gällande sjuktalen innan pandemin?

– Det går inte ens att jämföra med det. Nu har vi haft en pandemi där alla har fått slita jättehårt. Alla är trötta. Jag kan inte se att sjuktalen ska sjunka nu den närmaste tiden och siffror från 2017 eller 2018 är inte relevant i min värld längre. Nu är det 2023 och alla är trötta över att bli inbeordrade stup i kvarten inom socialförvaltningen. När det inte finns några vikarier så är det svårt att tro att läget ska vända, säger Petra Dahlström Wall.

"Får inte hamna i skrivbordslådan"

Fackordföranden har dock gott hopp om att den grupp som nu ska nagelfara statistiken för sjukskrivningarna ska hitta lösningar som förbättrar situationen.

– Det är klart jag tror på det. Annars hade jag inte satt mig i den här gruppen. Jag tror också att jag kan tillföra mycket genom den bild och information jag får av våra medlemmar. Det är jag tacksam för. 

Att involvera personalen på golvet blir avgörande, tror hon.

– Det måste man göra för att komma framåt i det här. Deras kunskap och kännedom om verksamheten kan hjälpa till att få ned sjuktalen. 

Är du rädd för att det inte blir något konkret utan bara en skrivbordsprodukt av det här?

– Alla har inställningen att det här inte får hamna i skrivbordslådan. Det måste till en förändring och det finns ingen återvändo. Jag tänker inte låta det här bli något man stoppar i bokhyllan.

"Får se hur det utvecklar sig"

Petra Dahlström Wall skulle gärna se en lösning med att gå ned i arbetstid med bibehållen lön, men är tveksam till om det är möjligt.

– Självklart kan jag tänka mig det. Men om jag kommer lyfta det i gruppen vet jag inte. Vi får se hur det här utvecklar sig. Eftersom det ändå inte finns några vikarier är jag inte säker på att det kommer funka i det syftet. 

Det är viktigare att höja grundbemanningen eller att få in fler vikarier?

– Ja, eller se över en del andra grejer. Vi får se vad vi kommer fram till och vad vi känner kring vad som ska drivas. 

HÄR KAN DU LÄSA ALLA ANDRA ARTIKLAR I SERIEN: 

Johanna är en av alla i statistiken för sjuktalen: "Känns aldrig som det prioriteras"

Hon öppnar för kortare arbetstid med bibehållen lön som lösning för omsorgen

Socialchefen om sjuktalen: "Bra att frågan är på agendan"

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: