Annons:

Sök

Annons:

Så mycket höjs biljettpriset på ALV:

Astrid Lindgrens Värld höjer sina biljettpriser inför 2023. Foto: MostPhotos

Så mycket höjs biljettpriset på ALV: "Väldigt försiktiga"

Astrid Lindgrens Värld höjer entrépriserna 2023. Alla biljetter – från barn till pensionär – höjs med tio kronor.
– Vi är väldigt försiktiga är vår bedömning, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Det blir dyrare att besöka Astrid Lindgrens Värld i sommar. En endagsbiljett i parken för en vuxen höjs från 455 kronor till 465 kronor. För barn mellan 3 och 14 år höjs priset från 340 kronor till 350 kronor.

– Vi höjer med tio kronor rakt av, så det gäller såväl barn- som pensionärsbiljett, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld. 

Skälen till att ALV behöver höja biljettpriserna inför sommaren är flera, menar Joacim Johansson.

– Det är ganska lätt att förstå tror jag. Det kommer en lönejustering i den årliga lönerevisionen som vi ännu inte vet hur den blir. Jag ska inte gissa på det, men att det landar på runt två procent som tidigare är inte så troligt. Jag tror samtidigt att alla parter förstår att det inte är bra att elda på för mycket. Rent generellt har vi elpriset också som slår mot oss, men vår största del är våra medarbetare och deras löner. Det är både vår största tillgång och vår största kostnad eftersom vi är en personalintensiv verksamhet.

"Otroligt prisvärt"

ALV:s vd tycker att man varit försiktig i sina prishöjningar för att lösa entré i parken.

– Jag tycker att det är rimligt och vår bild är att vi har varit väldigt försiktiga. Det vore inte klokt att kompensera hela kostnadsökningen på entrépriset. Skulle vi justerat våra priser efter inflationen hade det varit något helt annat. Då pratar vi 40 till 50 spänn mer per biljett. En justering på kanske fem procent hade inte varit orimligt, men vår ambition är att prisjustera så lite som möjligt och hålla ner ökningen så mycket vi tål. Att höja prisbilden utifrån inflationen och våra kostnadsökningar hade inte varit möjligt. Det är tuffare för precis alla där mer pengar går till de fasta kostnaderna.

Inför årets säsong har det funnits möjlighet att lösa årskort till rabatterat pris.

– Jag ser det om otroligt privsvärt och förmånligt såklart, men besöker man parken 2,4 gånger som barn så är man hemma med vårt årskort. 

Svag krona kan påverka

Joacim Johansson tror också att den svaga svenska kronan kan komma att påverka.

– Håller det i sig kommer den svenska besöksnäringen ha glädje av det. En helg i Danmark kommer kosta betydligt mer än tidigare år. Det kan delvis gynna oss, men samtidigt får vi igen det på alla inköp. Men en svag krona brukar historiskt göra att många semestrar hemma.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: