Kommunens livsmedelsinspektörer ger tips inför grillsäsongen. Foto: Pixabay
Sommaren och grilltängerna går hand i hand. Nu ger kommunens livsmedelsinspektörer tips på vad som är viktigt att tänka på.
Livsmedelsinspektörerna radar upp en del tips som kan vara nödvändiga att ha med sig.
• Tvätta händerna ofta. Detta gäller självklart all matlagning!
• Råa varor, speciellt rå kyckling, får aldrig komma i kontakt med ätfärdig mat. Ett exempel på hur sådan kontakt kan undvikas är att se till så att samma skärbräda eller verktyg inte används till den råa kycklingen och senare till salladen.
•Kontrollera att det är genomgrillat. Använd gärna termometer när du grillar kyckling, råa hamburgare eller rå korv. Säker temperatur för kyckling är 82 grader. Mät alltid temperaturen på tjockaste stället. Kolla också om det är grillat vid kanterna och in till benet eller mitten.
• När du har grillat klart och middagen är avslutad ska du ställa in den överblivna maten i kylen så snabbt som möjligt. Har maten legat i rumstemperatur i två timmar eller mer? Kasta den!