Annons:

Sök

Annons:

Larmet: Höjda matpriser kan påverka folkhälsan negativt

Stigande matpriser riskerar att slå mot folkhälsan, varnar Livsmedelsverket. Foto: MostPhotos

Larmet: Höjda matpriser kan påverka folkhälsan negativt

På grund av höga priser har många konsumenter ändrat sitt köpbeteende. Det riskerar att på lång sikt ge negativa effekter på folkhälsan, menar Livsmedelsverket. 

Annons:

Livsmedelsverket har gjort en större undersökning bland konsumenter och svaren är att konsumenterna köper mindre grönsaker och frukt, mjukt bröd, fisk och kött när matpriserna ökat. 

Fyra av tio, oavsett inkomstnivå, svarar att de köper mindre färska grönsaker. Det finns även tydliga skillnader mellan hushåll med låg respektive hög inkomst. De med lägre inkomster väljer bort färska grönsaker i högre utsträckning.

– Att konsumenterna säger att de köper mindre av färska grönsaker är oroande. Om det ger förändrade matvanor finns det en risk för att hälsan påverkas negativt på sikt, säger Karin Fritz rådgivare på Livsmedelsverket.

Drygt var tredje säger att de köper mindre frukt i år jämfört med 2022. Både frukt och grönsaker minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Livsmedelsverkets råd är att äta 500 gram om dagen.

Mindre kött, kyckling och fisk

Konsumenterna uppger också att de köper mindre av kött, kyckling och fisk. 

"Även om många skulle må bra av att äta mindre kött, kan en minskning av köttätandet bland kvinnor i fertil ålder och barn leda till risk för att deras järnintag blir lågt. Det gäller särskilt om de inte ersätter köttet med järnrika vegetabiliska livsmedel", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

– Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras. Därför behöver vi på Livsmedelsverket följa hur både matpriser och andra faktorer påverkar hur vi äter och om det kan finnas risk för att hälsan påverkas negativt i olika inkomstgrupper, säger Karin Fritz.

Undersökningen genomfördes i början av 2023 och riktar sig till allmänheten mellan 18 och 84 år. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: