Annons:

Sök

Annons:

Livsmedelsverkets uppmaning: Skippa socker på förskolan

Foto: Pixabay

Livsmedelsverkets uppmaning: Skippa socker på förskolan

Sverige får en allt tyngre befolkning. Övervikt och fetma är ett ökande problem – nu vill Livsmedelsverket att utvecklingen bromsas tidigt.
– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk. Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor och en hållbar samhällsutveckling. Där behöver vi hjälpas åt, se till att det blir lätt att välja hälsosamma och hållbara val, säger Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket till SVT.

Annons:

Varannan svensk är fet eller överviktig. 

Folkhälsomyndigheten rapporterar om att andelen skolbarn med fetma och övervikt bara ökar. 

På knappt 60 år har konsumtionen av godis fördubblats och läskdrickandet fyrdubblats i Sverige. Samtidigt rör vi oss mindre. Exempelvis har barns skolresor med cykel minskat med närmare 50 procent mellan 1990 och 2015, rapporterar SVT.

Utvecklingen är allt annat än hållbar, menar Anna-Karin Quetel.

– Vi kommer inte ha råd att betala för de kostnader som den här ökningen av fetma genererar. Vi måste hjälpas åt att stoppa den. Det handlar om både hälsa och miljö, säger hon till SVT.

Pepparkakor

Förra året förtydligade Livsmedelsverket sina råd om socker i skolan, men få kommuner har en uttalad policy. Grundbudskapet är att aldrig servera godis i förskolan. 

– Det optimala tycker jag är att man till vardags undviker godis, läsk, bakverk och glass, och sparar det till helgen. För förskolan blir det då att man inte serverar det alls, utan låter de få den guldkanten på livet hemma på fredagar och lördagar.

Däremot kan det finnas ett pedagogiskt syfte om barnen själva är med och bakar, vid till exempel luciafirandet, säger hon. 

Och jo – det finns utrymme för socker i förskolan någon gång ibland.

– Jo, det finns absolut utrymme för nåt bakverk ibland, att fira högtider med pepparkakor till jul och tårta till midsommar, säger Anna-Karin Quetel.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: