Årets majblomma har designats av Elsa Schymberg, 12 år, från Karlstad. Färgerna symboliserar skog, vatten och krig i världen. Till höger Majblommeföreningen i Västerviks ordförande Birgitta Björkman med förra årets majblomma. Foto: Majblommeföreningen / Arkivbild.
Skolklasser som samlar in pengar till ekonomiskt utsatta barn genom att sälja majblommor har blivit ett lika säkert vårtecken som krokus i rabatten. Sedan 1907 har den ideella barnrättsorganisationen Majblomman arbetat för att motverka barnfattigdomen i Sverige.
Årets majblomma har designats av Elsa Schymberg, 12 år från Karlstad.
– Den går i färgen gräsgrönt, havsblått och orange och hon kallar den ”Fred på jorden”. Färgerna står för skogen och havet, och den orangea symboliserar alla krig i världen, berättar Birgitta Björkman, ordförande i Västerviks majblommeförening.
Barnfattigdomen ökar
Inte minst i år är det viktigt att köpa en blomma och stötta föreningens arbete, menar hon.
– Det här med barnfattigdom är inte något som direkt minskar i dagens läge med inflation och höga räntor. Det blir snarare värre. Tidigare har man räknat med att tio procent av barn i Sverige lever i barnfattigdom.
– Med majblommeförsäljningen så är det barn som hjälper barn. Pengarna som samlas in här går till Västervik, så de stannar lokalt.
Till majblommeföreningarna runt om i landet kan föräldrar som har svårt att få pengarna att räcka till ansöka om ekonomiskt bidrag till exempelvis kläder, skor eller annat som barn behöver.
– Rent allmänt sett så är det mest kläder och skor och sådant som föräldrar ansöker om. Men även fritidsaktiviteter. Det är sådant som folk inte har råd med och som prioriteras i sista hand, förklarar Birgitta.
Försäljningen av majblommor påbörjas 18 april och pågår till och med 3 maj. Försäljningen sker både fysiskt och via webshoppar.