Annons:

Sök

Annons:

Inte bara fortkörare som stoppades under trafikveckan:

Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandepolisen i Vimmerby och Hultsfred, summerar den gångna trafikveckan i Vimmerby och Hultsfred. Foto: Mostphotos/arkivbild

Inte bara fortkörare som stoppades under trafikveckan: "Gav en hel del annat"

Den gångna veckan genomfördes den nationella trafikveckan med fokus på hastighet. Ett 20-tal fortkörare rapporterades i Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
– Men dessa fortkörningar gav också en hel del annat, berättar polisens gruppchef Gabriella Bodger.

Annons:

Hastigheten har stor betydelse för trafiksäkerheten, och är därför en prioriterad fråga för polisen. Tillsammans med flera andra aktörer arbetar polisen för att nå målen i Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafikmiljön. Det viktigaste området för polisen är att kontrollera att fordonsförare följer hastighetsbegränsningarna.

Av den anledningen var just hastigheten i fokus när polisen genomförde en nationell trafikvecka förra veckan.

Hastighetskontrollerna genomfördes både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare i båda målade och civila polisbilar samt motorcyklar.

"Handlar om att rädda liv"

– Vi valde platser dels utifrån var allmänheten önskade att vi skulle stå, dels olycksdrabbade vägar, och även där vi kan få en bra arbetsmiljö, berättar Gabriella Bodger, gruppchef för ingripandepolisen i Vimmerby och Hultsfred.

– För vår del handlar trafikövervakning om att rädda liv, inte om att bötfälla någon. I allmänhetens ögon kan det kanske kännas lite småsint att vi rapporterar ända ner till sex kilometer i timmen för fort, men den ökade skaderisk som är när man krockar i exempelvis 70 kilometer i timmen jämfört med 76 kilometer i timmen gör det väldigt viktigt att rapportera även minde hastighetsöverträdelse, säger Gabriella Bodger.

Stoppade drograttfyllerist

Under trafikveckan utfärdades totalt 386 hastighetsboter i Polisområde Kalmar Kronoberg. Av dessa var det totalt 201 som härrörde till lokalpolisområde Västervik.

– Det är fler än hälften, men jag tror inte att det beror på att invånarna är större fartsyndare, utan det handlar nog mer om att vi från polisens sida har varit väldigt aktiva här under trafikveckan, säger Gabriella Bodger.

I Vimmerby/Hultsfred var det totalt 20 personer som rapporterades för hastighetsöverträdelse.

– Men dessa fortkörningar gav också en hel del annat, vilket är väldigt vanligt. Bland annat konstaterade vi en grov olovlig körning, en olovlig körning, ett drograttfylleri och ett rattfylleri. Det visar varför det är så viktigt att vi finns ute i trafiken.

Önskar mer konsekvenstänk

Om man tittar på de hastighetsöverträdelser som rapporterades i Vimmerby och Hultsfred, så låg 20 procent av dem på mellan 6 och 9 kilometer i timmen för fort.

– Vi stötte inte på någon uppseendeväckande vansinneskörning avseende hastighet. Däremot var vi med om en incident i början av förra veckan som kunde ha slutat illa. Det var en förare som rapporterades för att ej ha följt flaggvakts anvisning vid beläggningsarbetet på riksväg 23/34 vid Södra Vi. Det var egentligen bara lyckliga omständigheter som gjorde att det inte gick riktigt illa där, berättar Gabriella Bodger.

Vad ger du förarna i Vimmerby och Hultsfred för betyg?

– Generellt sett ett bra betyg. Det ser nog ungefär ut här som på många andra orter. Det som sticker ut är väl i så fall problematiken med helgkörningar där man stör ordningen och allmänhetens nattsömn. Man måste ha lite mer konsekvenstänk när man kör, och kanske främst då ungdomar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: