Annons:

Sök

Annons:

Regionen säger ja till att staten tar över

Regionen säger ja till att staten ska ta över ansvaret för Kalmar-Öland Airport. Foto: MostPhotos

Regionen säger ja till att staten tar över "vår" flygplats

Staten bör ta över ägandet och driften av Kalmar-Öland Airport. Region Kalmar län ställer sig nu positiva till förslaget.

Annons:

Ett betänkande kring statens ansvar för det svenska flygplatssystemet har tagits fram av den särskilda utredaren Peter Norman. Han har fått i uppdrag att ta fram ett förslag för hur statens ansvar för svenska flygplatser ska se ut. 

Staten äger, förvaltar och driver redan i dag ett antal flygplatser genom bolaget Swedavia samt lämnar statliga driftbidrag till icke statliga flygplatser. En sådan är Kalmar-Öland Airport, som regionen gick in som delägare i för ett antal år sedan.

Enligt utredningen finns ett behov av att staten tar ett samlat grepp om flygplatserna och ett större ansvar för den grundläggande tillgängligheten. 

"Syftet med förslaget är att säkerställa grundläggande tillgänglighet i ett nationellt perspektiv samtidigt som staten kan driva på att luftfarten och flygplatserna ställer om verksamheten för att möta miljö- och klimatutmaningarna", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Säger ja till övertagande

Regionen tror att ett statligt ägande och drift av Kalmar-Öland Airport skulle innebära en tillförlitlig flygtrafik vilket skulle utgöra en viktig del i arbetet med att skapa en robust helhet för kommunikationerna och tillgängligheten för Kalmar län. 

Regionala utvecklingsnämnden har tidigare yttrat sig över betänkandet och nu säger även regionstyrelsen ja till att staten ska överta ägandet av flygplatsen. Samtidigt betonar regionen vikten av att flygplatsen blir en beredskapsflygplats samt att regionens ges ökat inflytande i upphandlingen av flyglinjer.

Kalmar-Öland Airport ägs till hälften av regionen och den andra hälften äger Kalmar kommun. Regionen betalade cirka 80 miljoner kronor när man köpte in sig i flygplatsen för ett antal år sedan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: