Annons:

Sök

Annons:

Nu kan det bli licensjakt på varg i vårt område

Nu kan det bli licensjakt på varg på i Kalmar län. Åtminstone kan länsstyrelsen fatta beslut om det. Foto: MostPhotos

Nu kan det bli licensjakt på varg i vårt område

Nu kan det bli möjligt med licensjakt på varg i Kalmar län. Länsstyrelserna i södra rovdjursförvaltningsförområdet får möjlighet att fatta beslut om licensjakt, enligt Naturvårdsverket.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sverige är uppdelat i tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra. Kalmar län ingår i södra rovdjurförvaltningsområdet och nu överlåter Naturvårdsverket möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga länsstyrelser i mellersta och södra området. 

Enda undantaget är Gotlands län. 

Nytt för i år är att södra rovdjursförvaltningsområdet får möjlighet att besluta om licensjakt på varg. 

"De politiskt uppsatta målen innebär att vargkoncentrationen ska minskas där den är som tätast och samtidigt ska vargen ges utrymme att sprida sig. Naturvårdsverket gör bedömningen att vargstammen över tid kan minskas i mellersta förvaltningsområdet och öka i södra förvaltningsområdet", skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning. Vi har beaktat vargstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till beslutet, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Vargstammen lika stor

Nu ska länsstyrelserna i södra rovdjursförvaltningsområdet utreda om licensjakt på varg är möjlig utifrån de förutsättningar som finns både på rovdjursförvaltningsområdesnivå och på länsnivå. Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta sina eventuella beslut. 

Norra förvaltningsområdet är inte aktuellt för licensjakt i år, då miniminivån uppnås precis.

Antalet vargar i Sveriges beräknas uppgå till cirka 450. Vargstammen i landet bedöms vara i stort sett lika stor nu som ifjol. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: