Annons:

Sök

Annons:

Länsstyrelsens upptäckt: Vargpar har fått valpar

Vargparet har nu fått minst en vargvalp. Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

Länsstyrelsens upptäckt: Vargpar har fått valpar

Under onsdagen upptäckte Länsstyrelsen i Kalmar län att vargparet i Kosta fått åtminstone en vargvalp. Den 3 augusti fångades paret och valpen på en av länsstyrelsens viltkameror.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var i oktober 2022 som länsstyrelsen först upptäckte att två vargar gick tillsammans i området öster om Kosta. Spårningar av vargarna på snö och DNA-analys av spillning och urin har visat att vargreviret omfattar minst 1,5 kvadratmil över gränsen mot Kronoberg.

"Reviret är troligen större än så vilket kommer undersökas under kommande inventeringsperiod", skriver länsstyrelsen. 

Varghanen föddes 2014 i Dalarna och varghonan föddes 2020 i Östergötlands län. 

Den 3 augusti fångade en av länsstyrelsens viltkameror varghonan, varghanen och en vargvalp som vandrade förbi kameran. 

Vargstammen ökar snabbt

Vargarna har hittills inte orsakat några skador på tamdjur eller hundar inom reviret, men djurägare uppmanas ändå att se över sina stängsel i området, meddelar länsstyrelsen. 

Oftast angriper vargar får och getter och länsstyrelsen kan ge bidrag för att anlägga rovdjursavvisande stängsel. Tamdjursägare kan även anmäla sig till en tjänst som heter rovdjurs-sms för att kunna öka tillsynen för att skydda sina djur när ett rovdjursangrepp dokumenterats. 

"Vargstammen ökar ganska snabbt i södra Sverige så vi får förbereda oss på att varg allt oftare kommer påträffas i Kalmar län", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inventeringsperioden av varg infaller mellan 1 oktober och 31 mars. Allmänheten uppmanas då att rapportera in eventuella spår eller andra observationer, vilket är särskilt viktigt under inventeringsperioden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: