Annons:

Sök

Annons:

  • Säsongspremiär för självplockningen – har flera nyheter i år

    Nina, Albin, Algot, Alice och mormor Marie (alla Magnusson) kommer från Moheda utanför Växjö. De bestämde sig för att plocka jordgubbar under premiärdagen i tisdags. Foto: Lotta Madestam

  • Säsongspremiär för självplockningen – har flera nyheter i år

    Zara och Cornelia Ek, från Göteborg, samt Helena Frödeberg med barnen Emilia och Theo, från Kvillsfors. Leo Garpenstedt arbetar på Axelssons i Aby och hjälper till med självplockningen. Foto: Lotta Madestam

Säsongspremiär för självplockningen – har flera nyheter i år

Det är många som har längtat efter att självplockningen hos Axelssons i Aby ska öppna för säsongen. I tisdags var dagen inne och det var många som passade på att plocka jordgubbar. Nästa vecka drar även självplockningen för hallon i gång. 

Annons:

Självplockningen hos Axelssons i Aby har äntligen dragit i gång. Som vanligt brukar den öppna efter midsommar, eftersom det är för stor efterfrågan på jordgubbar innan det.  

Det har varit en kall vår, vilket påverkar jordgubbsodlingarna. Det har varit runt 10–12 frostnätter, men dessa har kunnat tacklas relativt bra. Det är väldigt lite frostskador, men det beror på det stora arbetet som har lagts ner. 

– Det är andra veckan som vi plockar utanför tunnlarna. Nu plockar vi i stort sett bara utomhus. Det ser väl rätt bra ut. Det har varit en väldigt kall vår, så vissa har utvecklats väldigt ojämnt för det har varit så kallt under våren. Frosten har vi klarat ganska bra, med det frostskyddet vi har med fiberduk och bevattning, säger Patrik Axelsson, som är ägare tillsammans med Elisabeth Axelsson.

Sorterna som har plockats under de två första dagarna är salsa, sonata och rumba. 

Förhoppningen är att självplockningen ska pågå hela juli ut, men gärna ännu längre. 

– Ambitionen är att kunna plocka under hela juli månad. Vi har sena sorter i år också, Malwina, som kommer om två-tre veckor, och plockas kanske in i augusti med. I alla fall hela juli ut hoppas vi. 

Stark personalstyrka

Hos Axelssons i Aby arbetar runt 110 medarbetare under juli månad. Varav det är cirka 40 svenska ungdomar för försäljning och distribution. Det är ungefär 45 plockare från Polen och Ukraina. Resterande är den ordinarie personalen som arbetar. 

Patrik Axelsson menar att han är stolt över att kunna erbjuda så pass många ungdomar jobb under sommaren.  

Många lockas till fälten

Varje år lockar självplockningen många jordgubbsplockare. Det är både turister och lokalbefolkning som vill fylla upp lådor inför sommaren. 

En familj från Moheda utanför Växjö, stannade till vid självplockningen under tisdagen. Därefter går deras färd vidare mot Västervik, där de har hyrt en stuga. 

– Jag såg på nätet att det var självplockning av jordgubbar så vi stannade till här, säger mamma Nina Magnusson. 

De tyckte att det var lättplockat och hade snabbt plockat två kilo till kvällsmaten. 

Två andra familjer som var vid jordgubbslandet under premiärdagen var familjen Ek från Göteborg och familjen Frödeberg från Kvillsfors. 

– Det ska bli jättegott med jordgubbar, säger Emilia. 

I fjol var det totalt 49 000 besökare på gården i Stora Aby. I år förväntar man sig närmare 60 000 besökare, då man redan sett en ökning med 20 procent. 

Självplockning av hallon

Patrik Axelsson meddelar att självplockningen för hallon startar redan nästa vecka. Det går däremot inte att säga exakt vilken dag det rör sig om än. Det väntas däremot bli en lång säsong för den som vill plocka hallon. 

– Nyheten med hallonen för i år är att vi har en tidigare sort, som vi inte haft föregående år. Vi har fyra hallontunnlar och då har vi en tunnel som är tidigt planterad med en tidig sort, som heter violet. Sedan har vi två tunnlar med glen ample som är planterade tre veckor senare. Sist har vi ytterligare en fjärde tunnel med glen amble, säger Patrik Axelsson och fortsätter:

– Därför hoppas vi på en lång och utdragen hallonskörd i år. Minst två månader med hallonplockning tänker vi i år, så det är en liten nyhet att odlingen ligger på tre tidsfaser. 

Björnbär är årets nyhet

Helt nytt för i år är att Axelssons i Aby har satsat på björnbär, efter önskemål från kunder. Dessa har planterats inom samma område som hallonodlingen. Tanken är att björnbären främst ska vara till självplockning också, men det återstår ett tag innan de är mogna. 

– Årets nyhet är björnbär. En rad i en tunnel har vi björnbär. Folk har frågat efter det och det är i huvudsak självplockning på det, menar Patrik Axelsson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: