Annons:

Sök

Annons:

Kommunen uppmärksammade suiciddagen:

Folkhälsosamordnare Sofia Bohl och skolkuratorn Angelica Löfstedt pratade när Vimmerby kommun uppmärksammade suicidpreventiva dagen utanför rådhuset i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen uppmärksammade suiciddagen: "Berätta för någon om hur du mår"

Vimmerby kommun uppmärksammade för tredje året i rad suicidpreventiva dagen utanför rådhuset. 
– Denna dag är viktig för att vi ska se varandra och visa att det finns hjälp att få, säger Sofia Bohl, folkhälsosamordnare på Vimmerby kommun. 

Annons:

Det var under en kortare lunchceremoni på måndagen som Vimmerby kommun uppmärksammade suicid och folk slöt upp för att minnas de som inte längre finns och för att få information om hur medmänniskorna kan bidra till att rädda liv. Det tändes ljus och hölls en tyst minut utanför rådhuset.

– Jag är glad för att det var så många personer från psykiatrin som kom för att visa att det finns hjälp att få här i Vimmerby. När man tyvärr går i de här tankarna är det väldigt svårt att ta hjälpen. Helst skulle man behöva att medmänniskor ser, uppmärksammar och uppmanar folk till att ta hjälp, säger Sofia Bohl. 

"Berätta för någon om hur du mår"

Skolkuratorn Angelica Löfstedt höll ett tal och berättade att 1 569 personer avslutade sina liv i Sverige förra året. 36 av dem var i Kalmar län. 

– Runt de här människorna finns det anhöriga, vilket innebär en långt högre siffra sett till antalet drabbade. Bakomliggande orsaker är ofta en depression eller en kris, saker som går att behandla och att få hjälp med, säger Angelica Löfstedt och fortsätter: 

– Till dig som har suicidtankar, berätta för någon om hur du mår. Många gånger kan det kännas lättare att dela tankar tillsammans med någon och att inte bära allt själv inom sig. Du är inte ensam, vi är många som någon gång i livet mår dåligt och det finns hjälp att få. För oss medmänniskor handlar det om att våga fråga – våga fråga familjemedlemmen, kollegan, kompisen, släktingen, grannen om hur det är, hur personen mår och ha tiden för att lyssna in svaret som kommer.  Tillsammans kan vi hjälpas åt och tillsammans kan vi rädda liv. 

"Lättare att beskriva fysiska symtom"

Angelica Löfstedt berättar att folk är bättre på att söka hjälp för sin fysiska hälsa än för sin psykiska hälsa.  

– Vi tenderar att ha lättare att beskriva fysiska symtom och åkommor och har i regel lättare att söka en läkarkontakt för att undersöka och be om hjälp rörande kroppens fysiska hälsa. Tänk om vi även kan väva in vår mentala hälsa i det och vad vi behöver för att må bra. Det är minst lika viktigt att ta hand om sitt psykiska mående som det fysiska måendet, säger Angelica Löfstedt. 

Sofia Bohl tycker att dagen är viktig för att visa alla som drabbas att de inte är ensamma. 

– Det är sorgligt att vi behöver ha en sån här dag, men vi är här för att sträcka ut en hand och visa att vi finns. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: