Annons:

Sök

Annons:

FÖRETAG INTRESSERAT AV ATT BYGGA TRYGGHETSBOENDE I VIMMERBY

Kommunen kan vara intresserat av att låta Bolivo Bostad bygga trygghetsboende på Kiosken. Det säger Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

FÖRETAG INTRESSERAT AV ATT BYGGA TRYGGHETSBOENDE I VIMMERBY

Processen kring den gamla Sibyllatomten i centrala Vimmerby har varit lång. Nu är ett nytt företag intresserat av att bygga ett trygghetsboende på tomten.
– Vi kan vara intresserade, men det krävs att vi landar lite först, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Det var sommaren 2018 som det blev känt att ett företag var intresserat av att bebygga fastigheten Kiosken, som ligger bredvid Rusta i Vimmerby. Tidigare huserade Sibylla på tomten och i dagsläget fungerar den som parkeringsplats. 

Då handlade det om både bostadsrätter och ett trygghetsboende. Men projektet har dragit ut på tiden och ännu har inget blivit av. 

Företaget Byggbolaget från Vetlanda har dock behållit tomten och nu visar det sig att ett annat företag är intresserat av att ta över markavtalet. Det rör sig om Bolivo Bostad, som nyligen besökte kommunstyrelsens sammanträde.

– Man har som mål att bygga 100 sådana här fastigheter och man har bland annat byggt i både Simrishamn och Norrköping. Marken ägs ju redan i dag av en annan aktör, men man känner varandra och Bolivo kan vara intresserade att överta tomten och bygga ett trygghetsboende om vi är intresserade, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Är ni det?

– Det är vi, men deras affärsupplägg kräver att kommunen gör någon form av insats. Det kan handla om att hyra gemensamhetslokalen eller att en person är på plats där någon gång i veckan. Det finns ju ingen riktig definition av ett trygghetsboende, men minsta gemensamma nämnare är att det finns någon form av kontaktperson på plats eller någon form av gemensamhetslokal, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ungefär samma omfattning

Det skulle bli en form av kooperativt ägande, enligt politikerna.

– Bolivo äger då föreningen och man går in med en insats på 250 000 kronor. Sedan hyr man lägenheten och får tillbaka insatsen när man flyttar. Det är ju en skillnad mot en bostadsrätt. Vi tyckte att det lät rätt så attraktivt och ska fundera på om och vad vi som kommun kan göra.

Konceptet ska rikta sig till 65 år och äldre. Tidigare har det talats om att ett trygghetsboende på tomten skulle bestå av 32 lägenheter.

– Omfattningen är ungefär detsamma som tidigare som vi förstått det och inte särskilt förändrat vad gäller ritningar. Men det här bolaget ska fokusera på trygghetsboende och sedan får man se hur marknaden utvecklar sig. De tror på Vimmerby efter att ha gjort analyser och bedömer Vimmerby som attraktivt. Det tycker vi är roligt, säger Helen Nilsson och Jacob Käll.

Inte redo säga ja

Men kommunen är inte redo att säga ja till någon form av insats ännu.

– Vi har inte hunnit prata om det. Både politiken och tjänstemännen får fundera över det här och titta på om man ska göra på det här sättet eller på ett eget sätt. Vi vet att sådana här boenden är attraktiva och ser bara på Granen hur attraktivt det är med tanke på de köer som finns. Det handlar om just gemensamhetsutrymmen och hemtjänst på plats. Det här är mer vanliga lägenheter men på ett kooperativt sätt.

För kommunens del vore det förstås billigare än att bygga trygghetsboende i egen regi. 

– Det kan vara intressant istället för att göra allting själva. Det finns ju ett behov och det är lätt att vilja men svårare att göra. Det krävs att vi landar lite, men kostnaderna blir inte jämförelsevis lika stora som att bygga eget.

Vår tidning har blivit lovad en intervju med företagets vd senare under onsdagen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: