Utvecklingschefen Patrik Kinnbom har stämplat ut från stadshuset för sista gången. Foto: Jakob Karlsson
I torsdags gjorde Patrik Kinnbom sin sista dag i Vimmerby kommun. I öppenhjärtig intervju ger han sin syn på åren i stadshuset, det heta klimatet – och Vimmerbys framtid.
– Riktigt ärligt så tror jag att Vimmerby har en lysande framtid, säger han.
Efter 15 år som företagare i vårdbranschen bytte Patrik Kinnbom sida och blev näringslivschef i Vimmerby kommun. Året var 2012 och nästan 30 år hade passerat sedan Kinnbom lämnade Vimmerby kommun första gången.
I början av 80-talet gick han båtbyggarutbildningen i Storebro och stormtrivdes.
– Jag bodde där mellan 1980 och 1983 och trivdes väldigt bra. När jag åker på riksvägen åker jag fortfarande in och genom Storebro. Jag är jätteglad att jag gått i skola och bott där. I livet får man några platser som man känner något extra för och Vimmerby och Storebro är en sådan plats för mig. Hela gymnasieutbildningen var väldigt rolig och det är bra människor här.
Nu lämnar Kinnbom Vimmerby för andra gången. Familjen har flyttat från Eksjö till Jönköping – och veckopendlandet har slitit för hårt. Ett nytt jobb som chef för näringslivsrådet i Vaggeryd väntar.
– Det känns jättespännande, men jag känner mig betydligt mer trygg än när jag tog det här jobbet. Nu har jag sex års erfarenhet av den kommunala världen. Jag stormtrivs i Vimmerby, men familjen går före och med tanke på det var det ett lätt beslut.
”Helt tvärtom”
2012 var Micael Glennfalk fortfarande relativt färsk som kommunalråd och den mest intensiva investeringsfasen i Vimmerbys historia var i sin linda.
– När jag kom fanns det ett väldigt strakt driv från dåvarande kommunalrådet som också var ny. Han ville få igång näringslivet och industritomterna var högst på önskelista. För min del har det varit ett stort fokus på att sälja marken och nu har vi fått en fin effekt på Ceos med långsiktiga etableringar.
Vad tänkte du när du tog uppdraget?
– Jag kom från privata näringslivet och hade drivit företag i 15 år. Jag hade haft bra kontakt med kommun och myndighet och var nyfiken på den delen. Jag insåg ganska snart att det är helt tvärtom att arbeta i en kommun. Framförallt tar det längre tid i en kommun och det ska det göra. Nästan varje gång som vi har försökt skynda på något har det blivit fel. När man låter det ta tid blir det oftast väldigt bra.
– Som företagare kopplar man ofta in en kommun det sista man gör och tycker att det ska gå så jäkla fort. Kommunen har tystnadsplikt på sådana här ärenden och jag tycker att man ska koppla in kommunen direkt, då går det mycket lättare och det är så vi försöker jobba nu.
”Fortfarande skört”
Investeringsivern i Vimmerby under 2014 ledde till ett enormt hårt bakslag under 2015. Skoldebatten rev upp sår, både i kommunen och i stadshuset.
– Det var en stormig tid och även om jag inte var direkt utsatt så påverkas man. Stundtals har det varit väldigt jobbigt och än i dag krävs det inte mycket för att det ska trilla igång igen. Det är fortfarande skört, men jag tror att man går starkare ur det. Den tiden gjorde att mycket stannade upp, även om vi försökte driva kommunen framåt. Att det är turbulent är en del av miljön i en kommun, men man tror ofta att det bara är så i Vimmerby. Ser jag till Jönköping så har det varit väldigt turbulent där under den senaste tiden, det är en del av vardagen för kommuner.
”Nästan unikt”
Kommunen satsade över 100 miljoner på sina två nya industriområden östra Ceos och Krönsmon. Sista tomten på Ceos väntas bli såld inom kort.
– Den här satsningen har varit kritiserad och det förstår jag om man ser till antal kronor det har kostat. Det har inte varit billigt, men de här områdena hängde ihop och man ville ha de här områdena nära stan. Om 30 år kommer man tycka att det var en jäkligt bra satsning, det är jag säker på. Staden växer och det ska vi vara jättetacksamma för. Vi har fått en ketchupeffekt på Ceos och att det har flutit på så bra är nästan unikt.
På Krönsmon ekar det fortfarande tomt.
– Det kommer komma, jag har nyligen visat en tomt för ett lokalt företag på 10 000 kvadrat och det finns två till som vi visat tomter. Läget är väldigt bra på Krönsmon och jag tror att det lossnar när vi får klart med infarten. Utvecklingen kommer hålla i sig och när sista tomten är såld är det Krönsmon vi får hänvisa till.
Vad är du mest nöjd med under dina år i Vimmerby?
– Jag är väldigt nöjd med utvecklingen på Ceos och jättenöjd med projekten vi drivit. Destinationsprojektet, där Tillväxtverket satsade på Vimmerby och besöknäringen, blev enormt bra och SLUS-projektet är också viktigt.
Om vi vänder på frågan – vad är du mest missnöjd med?
– Jag tycker att det är synd att man inte fortsatte med handelsutvecklaren. Vi körde bara ett år och skulle fortsatt tre eller fyra år till. Nu är det inte speciellt många tomma lokaler, men det hade varit en viktig resurs.
Om du fick ta ett beslut i Vimmerby – vilket skulle du ta då?
– Jag skulle driva igenom bostadsbyggandet. Det är det första jag skulle göra. Det behövs nog ett par hundra bostäder. I dag står det helt still i Vimmerby, det säljs inga hus och det finns många som vill sälja. Man måste ha bostäder som passar alla olika plånböcker och utan bostäder får vi inte tillväxten vi måste ha, så enkelt är det. Jag hoppas mycket på det som är på gång och jag tror att det är jättenyttigt för att få inflyttning.
”Har ett kanonjobb”
För Kinnbom väntar en ny utmaning i Vaggeryd – men kontakten med Vimmerby kommer han inte släppa.
– Riktigt ärligt tror jag Vimmerby har en lysande framtid. Företagen här tillsammans med besöksnäringen är så jäkla stark, och det är inte många som har det. Många skulle bita av sig högerarmen för att få de satsningar som görs. Jag tycker att det händer något hela tiden i Vimmerby och det är väldigt trevliga människor. Den som kommer efter mig har ett kanonjobb.
Patrik Kinnbom om...
Låga företagsrankingen:
– Jag tror vi lyfter i rankingen redan i år, men det går att göra mycket mer. Jag tycker inte om att vi inte lyckades med näringslivsrådet och jag tror att det är viktigt att få till det igen. Jag hade velat arbeta mer med det här, men nu har vi hittat en lösning med de stora företagen. Framöver måste man gå vidare med de mellanstora.
Att gå från näringslivschef till utvecklingschef:
– Som näringslivschef var jag ute mer, nu är jag inte så operativ. Det saknar jag, för arbetet ute bland företagen är väldigt roligt och väldigt värdefullt. Det är fortfarande en ansträngd ekonomi i Vimmerby, även om man har bättre resultat nu. Kultur- och fritidsdelen fick mycket stryk 2015 och nu måste det få sätta sig.
Drömföretaget på Krönsmon:
– Ett stort logistikföretag med riktigt stort lager. Tittar man på Torsvik i Jönköping hade det varit drömmen, då behövs inte så mycket mer. Vimmerby är en bra knutpunkt, det finns en anledning till att Posten finns här.
Aleris-debatten:
– Jag förstår att det finns en oro, men jag har själv haft exakt den här verksamheten exakt i ett bostadsområde. Mina närmaste grannar var villor. Vi hade aldrig någon incident och vi jobbade med de sjukaste personerna som kommun och landsting ansåg vara färdigbehandlade. Det går inte säga att det aldrig kommer hända något, men man vet inte vem som är ens granne i ett lägenhetshus heller. Jag tycker inte om när man säger att det i det här området inte får bo personer med den problematiken. Ska vi ha ett samhälle som inkluderar alla människor så blir det jättesvårt. Man ska veta att det är personal dygnet runt.
Hamburgarjakten som dog:
– Själva processen för en etablering kan vara ett eller två år. Det kan vara mycket jobb och så blir det ingenting. Vi jobbade mycket med Burger King, men det slutade med att det inte blev något. Tar man alla hamburgerkedjor så tittar de på boende, handel och trafikflöde. Två av deras krav ska vara uppfyllda och jag tror trafikflödet måste öka ganska mycket i Vimmerby för att det ska lyckas.
Skillnaden mellan Micael Glennfalk och Tomas Peterson:
– Glennfalk var väldigt driven med näringslivsfrågor, han var på dem hela tiden på ett annat sätt. Jag skulle inte säga att kravet från politiken har minskat, men Micael var på det här och nu. Det är skillnaden. Micael gjorde mycket grejer som en del irriterade sig på och det blev ett tufft klimat, men han gjorde det inte för att jävlas. Det är hans sätt att vara och han ville driva kommunen som ett företag. Det går inte och där är skillnaden emot i dag. Jag tycker Micael var skön på många sätt och vis och det är inte säkert att industriområdena hade funnits utan honom. Då hade vi inte haft några etableringar på Ceos heller.