Annons:

Sök

Annons:

Spridningen av covid-19 fortsätter – nu startar vaccinationskampanjen

Nu är vaccinationskampanjen igång. Foto: MostPhotos

Spridningen av covid-19 fortsätter – nu startar vaccinationskampanjen

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i samhället. Nu startar årets vaccinationskampanj. 

Annons:

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att det är dags för personer över 65 år och äldre samt personer i riskgrupp att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst- och vinterperioden då sjukdomarna sprids som mest. 

Den senaste statistiken visar att spridningen av covid-19 fortsätter öka, vilket följer det förväntade mönstret under höstperioden. De första tecknen på ökad spridning av influensa har också kommit från delar av Europa, men säsongen i Sverige har ännu inte startat. 

I Sverige rekommenderas många i befolkningen vaccination mot både covid och influensa. I de flesta fall kan vaccinationerna ges samtidigt och det tar cirka en till två veckor innan man har fått ett bra skydd. 

Bland boende på särskilda boenden för äldre har vaccinationerna redan påbörjats.

– Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika bra mot att bli infekterad. Vaccinationerna bör ske inför säsongen för att öka skyddet under den period då sjukdomarna sprids som mest, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Tidsbokningen är öppen

De som rekommenderas dubbla vaccinationer är personer som är 65 år eller äldre, gravida samt personer över 18 år som tillhör någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom.

Dessa grupper prioriteras för vaccination i november utan någon inbördes rangordning. Det är regionen som ansvarar för utförandet av insatsen och upplägget mellan landets regioner kan variera. I Region Kalmar län är tidsbokningen öppen för personer som befinner sig i riskgrupp. 

Influensavaccination rekommenderas därutöver till barn från sex månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa. Rekommendationen omfattar även vård- och omsorgspersonal samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vaccin mot covid-19 rekommenderas också till personer som inte tidigare är vaccinerade mot covid-19 och är mellan 50 och 64 år. Även för barn som efter individuell läkarbedömning bedöms ha särskilt hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: