Annons:

Sök

Annons:

Räddningsstyrkan på orten försvinner:

Räddningsstyrkan i Tuna ska bli ett räddningsvärn. "En stor förändring", säger stationschefen Örjan Arvidsson. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Räddningsstyrkan på orten försvinner: "Givetvis jättetråkigt"

Räddningsstyrkan i Tuna ska försvinna. Istället ska det bli ett räddningsvärn på orten när en omorganisation nu sker. Det kan Dagens Vimmerby avslöja ikväll.
– Det är givetvis jättetråkigt, säger stationschefen Örjan Arvidsson.

Räddningsstyrkan i Tuna ska försvinna inom kort. Istället ska det bli ett räddningsvärn, i folkmun ofta kallat brandvärn, utan beredskap. En liknande utveckling har redan skett i Locknevi för flera år sedan. 

– Vi har historiskt haft svårt att rekrytera och nu har det blivit ytterligare avhopp beroende på det här, säger Örjan Arvidsson, stationschef i Tuna.

Styrkan i Tuna består av lite mer än en handfull personer. 

– Det här är en stor förändring för oss och vi tycker givetvis det är jättetråkigt att vi inte får vara brandkår med jourstyrka. Som vi har förstått det behöver kommunen ha resurser i Vimmerby och då gör man en intern omplacering av pengarna, säger Örjan Arvidsson.

Vill ha så starkt räddningsvärn som möjligt

Stationschefens förhoppning är att ändå kunna upprätthålla ett så starkt räddningsvärn som möjligt.

– Målsättningen är att få så stor förmåga som möjligt i brandvärnet för att kunna ge lokalbefolkningen så mycket hjälp som möjligt.

Vad ser du för risker med det här?

– Det blir längre insatstid om ingen av oss, som vill delta i värnet, är hemma. Vi kan inte erbjuda jour längre och då kommer det ta längre tid innan man komma ut hit från Vimmerby. Men vi ska försöka rekrytera till värnet så att vi blir fler.

"Stor förändring"

I dagsläget täcker styrkan i Tuna ett område från Björksebo nästan hela vägen ned till Ishult. En sträcka på nästan tre mil. 

– Det vi har fått till oss nu när vi ingår i Jönköping är att det är Jönköping som styr förmågorna och inte kommungränserna längre. Jönköping kan ta räddningstjänst från närmaste station.

Att skolan i Tuna är uppe för diskussion parallellt med det här kan Örjan Arvidsson inte låta bli att nämna. 

– Det här är ju också en stor förändring och det känns som allt dras till storstan om man säger så. Det känns inte bra. 

HÄR kan du läsa vad räddningschefen Peter Helge säger. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: