Annons:

Sök

Annons:

Kallats

Han har kallats Sveriges mest radikala abortmotståndare. Nu kommer Mats Selander till Vimmerby för att föreläsa. Foto: TT

Kallats "Sveriges mest radikala abortmotståndare" – kommer till Vimmerby för att föreläsa

Han har beskrivits som Sveriges mest radikala abortmotståndare av den kristna tidningen Världen idag. Nu kommer Mats Selander till Kröngården i Vimmerby för att hålla en föreläsning. 
– Vi har bjudit in honom för att fokusera på livet och inte för att vi vill fokusera på abort, säger Magnus Sandberg, som driver caféet tillsammans med sin hustru.

Annons:

Mats Selander har varit en stor och tung röst inom abortmotståndet under åtskilliga år. Han är ordförande i organisationen "Människorätt för ofödda", som brukar väcka uppseende under sina demonstrationer, då de håller upp banderoller på aborterade foster. Mats Selander har rest land och rike runt med sina abortbilder. 

Av den kristna tidningen Världen idag kallades Mats Selander i en artikel förra året för "Sveriges mest radikala abortmotståndare". Selander är också partiledare för Kristna Värdepartiet, vars profilfråga är just abortmotståndet. 

– Därför att de inte visar vår åsikt, utan bevisen bakom vår åsikt. Alla kan förstå varför vi är emot abort när vi visar en bild. Att stå med en skylt med texten ”Ja till livet” eller ”Nej till abort” påverkar sällan någon. Ser människor en bild förstår de på en halv sekund, har Mats Selander sagt till Världen idag om varför man visar upp bilder på aborterade foster.

"Vill fokusera på livet"

Stödet från kristenheten verkar inte heller vara särskilt stort. 

– Fläckvis, från några individer här och några församlingar där. Ingen stor församling har visat någon sympati. Det finns en pastor som har sagt att han skäms för mig, sa Mats Selander i intervjun med Världen idag. 

Nu på lördag den 18 november kommer Mats Selander till trakten. Han är inbjuden till Café Kröngården för att hålla en föreläsning. Temat beskrivs vara "abort och Evangeliet i två delar". Det är Magnus Sandberg med familj som arrenderar Café Kröngården av föreningen Kröngården. 

"Mats Selander talar om människovärde i allmänhet och abort i synnerhet. Säger bibeln något om detta? Finns det ett "kristet" förhållningssätt? Hur skulle det te sig i mitt eget kristna liv? Kom och lyssna! Ställ dina frågor. Låt dig utmanas?!", skriver man på sociala medier om föreläsningen. 

– Det är inte för att vi vill fokusera på abort, utan för att vi vill fokusera på livet. Vi vill värna om det, säger Magnus Sandberg om varför Mats Selander bjudits in. 

Vad kommer föreläsningen handla om?

– Det är lättare att prata om det efteråt när man vet vad han har sagt, men han ska förklara en kristen hållning och den bibliska synen på vad abort bör vara. 

Vad är syftet?

– Vi vill ge en röst åt det ofödda barnet, som har samma värde som alla andra. Han vill lyfta de oföddas röst och de har ju ingen egen röst. Vi vill gärna se det från det hållet, att de också har ett människovärde. 

"Synd inte fler vågar stå för det"

Magnus Sandberg säger att man vänder sig till den som vill komma. 

– Han kommer prata om vad som bör vara en biblisk hållning om man vill tro på den hållningen kring det ofödda barnet. Vår rätt att ta bort det, är det så självklart egentligen? Det är sådana frågor det handlar om. 

Vad förväntar du dig av föreläsningen?

– Mer förståelse för det ofödda barnets värde. Det finns vägar att försöka rädda foster och det är inte självklart att alla som gör abort vill göra det. Många tycker det är jobbigt och det går att få hjälp och det kan finnas lösningar för att föda ett barn.

Men det finns många som också vill göra abort?

– Det måste vara den människans beslut.

Flera personer som tagit kontakt med vår tidning har reagerat väldigt starkt på föreläsningen. 

– Ja, herregud. 2023 – i Vimmerby. Det känns inte bra, det känns obekvämt och var inte vad man förväntade sig. All kyrklig verksamhet ska väl ta hand om människor? Jag blev helt bestört, säger en kvinna, som önskar vara anonym.

Varför reagerar du så starkt på det?

– Det här är kvinnor det är frågan om. Vi vet allihop, med tanke på utvecklingen i USA, hur oroande det är. Jag har tänkt att det inte kan sprida sig, men det här är inga snygga tecken. Det är kontraproduktivt och omodernt. Vi borde veta bättre, säger hon.

Mats Selander har kallats för Sveriges mest radikala abortmotståndare. Magnus Sandberg säger att fler röster vågade stå för det han står för förr i tiden.

– Jag tycker det är synd att inte fler vågar stå för detta. Om man går tillbaka i tiden, så var det fler röster som vågade stå för det här och diskutera. Det går att propagera för och försöka hitta andra vägar för att undvika oönskade graviditeter. Det vore smidigare om det funnits fler som ville diskutera det, men det är inte många som vill ställa upp, säger han.

Det är ett flertal personer som reagerat väldigt starkt på att han kommer hit. Vad tänker du om det?

– Det är många som har reagerat på honom, men det är lättare om han får prata först och så får man reagera på det han säger. Det är enklare än att ha förutfattade meningar.

Vad tänker du om att många reagerar så starkt på det?

– Jag vet inte. Det är så samhället ser ut. 

Vill ha samtal, inte debatt

Magnus Sandberg säger att föreningen Kröngården inte har något med Mats Selanders besök att göra. Därmed kan man inte tolka det som att Kröngården är emot gällande abortlagstiftningen, säger han. 

– Nej, så kan man inte tolka det. Det är Therese och jag som arrangerar det här och vi arrenderar Kröngården. 

Vad tror du om intresset?

– Det har jag ingen aning om. Vi hade hoppats på ett intresse och ett sakligt intresse och inte en debatt. Man måste kunna diskutera det här från olika vinklar. Alla som vill får komma.

Är du rädd för en debatt?

– Rädd vet jag inte, men det är inte det vi hoppas på. Vi hoppas kunna föra ett samtal kring det här. Det är svårt att göra det och då är man hellre tyst. Det vinner ingen på. 

Planerar ni för fler liknande föreläsningar?

– Inte just nu. Mats har varit här tidigare, men då inte i det här ämnet.

Magnus Carlsson är ordförande i föreningen Kröngården.

– Jag har aldrig träffat Mats Selander och vi har inget med det här att göra. Magnus och Therese arrenderar av oss och får nyttja lokalen som de vill. Vi lägger oss inte i det och står helt utanför det här, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: