Annons:

Sök

Annons:

SKYDDSJAKTEN PÅ VARGEN I LÄNET STOPPAD

Skyddsjakten på vandringsvargen är nu stoppad. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

SKYDDSJAKTEN PÅ VARGEN I LÄNET STOPPAD

Den skadegörande vandringsvargen skulle skjutas. Det var Länsstyrelsens besked i tisdags. Nu har skyddsjakten stoppats.

Annons:

Den 21 november tog Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en vandringsvarg i Kalmar län, som orsakat stor skada i länet.

Totalt hade då sju får dödats av den utpekade vargen. I närtid tros den också ha angripit får i Halland, Skåne och Kronoberg. 

"Under den senaste veckan har vargangrepp skett på får i Kalmar län. Angreppen började i Torsås kommun den 15 november och har fortsatt norrut till Kalmar kommun och igår strax norr om Mönsterås. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen. Även Kronoberg och Blekinge har haft flera angrepp i närtid", skriver Länsstyrelsen under torsdagen. 

Beslutet om skyddsjakt på vargen var historiskt i Kalmar län, men Jägareförbundet i länet ställde sig helt bakom beslutet.

– Det har varit så många angrepp nu så det var ett måste, det tycker vi absolut, sa Bill Nelson, ordförande för Jägareförbundet Kalmar län, till vår tidning.

Jakten stoppas

Länsstyrelsen bedömer att det rör sig om en vandringsvarg utan etablering i något revir. Risken för fler angrepp längs med vargens vandringsväg bedöms också vara hög.

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, säger Anders Karlsson, avdelningschef.

Länsstyrelsen har också bedömt att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på vandringsvarg är uppfyllda och att någon annan lämplig lösning inte finns. Det bedömdes inte heller påverka vargstammens bevarandestatus i länet, då Kostareviret undantogs från skyddsjakten.

Men nu kommer smällen. Skyddsjakten har stoppats på grund av att Svenska Rovdjursföreningen överklagat beslutet. Det är Förvaltningsrätten som stoppat skyddsjakten i väntan på slutligt avgörande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: