Annons:

Sök

Annons:

VARGEN FÅR INTE SKJUTAS – BESLUTET RIVS UPP

Vargen får inte skjutas. Förvaltningsrätten river upp Länsstyrelsens beslut. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

VARGEN FÅR INTE SKJUTAS – BESLUTET RIVS UPP

Den varg som länsstyrelsen tog beslut om skyddsjakt på kommer inte skjutas. Förvaltningsrätten i Luleå river upp beslutet, skriver Barometern.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under november månad blev minst 16 tamdjur i Kalmar och Kronobergs län dödade av den vandringsvarg som uppehållit sig i vårt område. 

Länsstyrelsen tog i förra veckan beslut om skyddsjakt på den skadegörande vargen, som inte bedöms ha etablering i något revir. 

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, sa Anders Karlsson, avdelningschef, i förra veckan. 

Bslutet var historiskt och första gången någonsin som det fattades skyddsjaktsbeslut på varg i länet. Men kort senare stoppades skyddsjakten av Förvaltningsrätten efter att Svenska Rovdjursföreningen överklagat beslutet.

River upp beslutet

Nu har Förvaltningsrätten förkunnat sin dom och man river upp beslutet, vilket Barometern var först att berätta.

"Den redovisade skadebilden som har framhållits är allvarlig, men skadan måste bedömas i relation till att det är fråga om en genetiskt mycket viktig varg. Vid den bedömningen väger den genetiska statusen tungt. Så länge vargen fortsätter röra sig enligt tidigare mönster bör kortsiktiga lösningar kunna bedömas mer lämpliga och tillämpbara än annars", skriver rätten i sin dom.

Vår tidning har sökt Anders Karlsson för en kommentar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: