Varje år gör polisen och kommuner över hela Sverige en gemensam enkätundersökning, som går under namnet trygghetsundersökningen, för att mäta om medborgarna utsatts för brott, hur trygga de känner sig och om de upplever några problem där de bor.
Nu har resultatet från årets trygghetsundersökning kommit. Vimmerby är den åttonde tryggaste kommunen i hela polisregion Syd, där totalt 58 kommuner ingår.
Sammanlagt ligger kommunens trygghetsindex på 1,16 på en skalla mellan 1 och 6, där 1 är tryggast.
– Det är glädjande att vi har ett så bra trygghetsindex. Jag tror att siffrorna är ett resultat av att vi jobbat på olika plan med trygghetsskapande arbete under många år. Vi tar tag i problem på ett tidigt stadium och har ett tätt samarbete med polisen, säger Anders Degerman.
Lägsta sedan mätningarna började
600 slumpvis utvalda kommuninvånare mellan 16 och 84 år har fått trygghetsundersökningen. Av de svarande uppger endast 16 procent att de utsatts för något brott det senaste året. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade i början av 2000-talet.
– Det är en riktigt bra siffra, inte minst eftersom de brott som inte lett till polisanmälningar också räknas in, säger Anders Degerman.
Undersökningen visar också att majoriteten av kommuninvånarna känner sig trygga i de flesta sammanhang, även utomhus sent på kvällen.
Kommunalrådet glad
Trygghetsundersökningen används för att följa den upplevda tryggheten i kommunen och ligger, tillsammans med bland annat brottsstatistiken, till grund för det brotts- och trygghetsskapande arbete polisen och kommunen gör tillsammans.
– Vi vill behålla de här siffrorna och göra det ännu bättre framöver, säger Håkan Karlsson, kommunpolis.
Även kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), gläds över resultatet.
– Vårt mål är att fortsätta jobba för att skapa en trygg, inkluderande och stimulerande miljö för våra kommuninvånare, säger Helen Nilsson.
Svarsfrekvensen landade på 64 procent.
– Det är jättebra och det ser vi som statistiskt säkerställt, säger Degerman.