Annons:

Sök

Annons:

Räddningstjänsten inför ny taxa:

Peter Helge är räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun. Bilden är ett montage.

Räddningstjänsten inför ny taxa: "Kan riva upp känslor"

Räddningstjänsten inför nu en årlig anslutningsavgift för automatiska brandlarm. Avgiften hamnar på 2 400 kronor per år och gäller även redan anslutna.
– Den är förhållandevis låg jämfört med många andra kommuner, säger Peter Helge, räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.

Tidigare i år gjorde ett utomstående expertföretag en analys av räddningstjänstens verksamhet i Vimmerby. Den kom fram till ett flertal olika saker och några åtgärder har därför skett. 

Bland annat införs nu en del nya taxor för kommande år. Räddningstjänsten inför en årlig anslutningsavgift för automatiska brandlarm. Årsavgiften kommer hamna på 2 400 kronor och gäller för redan anslutna. 

I dagsläget är det cirka 140 anläggningar som är kopplade till en larmcentral. Det är allt från företag till kommunala verksamheter, men inga privatpersoner. 

– Man kan säga att det motsvarar ett villalarm, där man får betala en månadsavgift. Det här kommer vara en årsavgift som är förhållandevis låg jämfört med andra kommuner, säger Peter Helge, räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun.

Innan det här kan ske måste de befintliga avtalen skrivas om. 

– Det kommer vi göra allt efter hand under 2024. Av de här cirka 140 larmanläggningarna, så kan vissa göra egna val. Det finns vissa försäkringsvillkor och lagkrav som gäller, men det är ju inget krav för många att ha det här avtalet med oss.

Hur tror du att det här tas emot?

– Det kan nog riva upp en del känslor, men jag tror att många har förståelse för det. Det här är anläggningar vi inte har tagit betalt för och som kunnat åka med gratis. 

Vad är bakgrunden till det här?

– I analysen framkom det att väldigt många i Sverige har det här. Vi har väldigt många fellarm som kommer till oss och det är något vi aktivt jobbar med att få ned. Då behöver vi ha resurser för att jobba med det här och då behöver vi omfördela internt. Då är det här ett sätt att få in det. 

Varför så många fellarm?

Räddningstjänsten hanterar också nycklar och liknande för att kunna hantera automatlarm i nuläget.

– Det kostar pengar för kommunen och skattebetalarna, men kommunen har tidigare inte tagit betalt för det här. Det är det vi kommer göra nu. Samtidigt vill vi få ned de onödiga larmen, för det är inte så att onödiga larm ska finansiera vår verksamhet. Helst vill vi inte ha några onödiga larm alls. Vi vill använda skattepengarna på rätt sätt och det är inte många kommuner som inte har den här årsavgiften. Den är också låg i förhållande till andra. 

Skellefteå har exempelvis 3 395 kronor per år och Halmstad har 4 763 kronor per år.

– Man brukar säga att ett snitt ligger på runt 5 000 kronor i årsavgift, så vi ligger som sagt fortsatt lågt jämfört med många andra. 

Taxan kommer justeras årligen efter prisindex för kommunalverksamhet (PKV) i oktober varje år. Taxan för fellarm räknas också upp och hamnar på 5 558 kronor per tillfälle. Det är en höjning med drygt 300 kronor.

– Ett helt onödigt larm innebär ju en lönekostnad för oss, då vi måste skicka folk på utryckning. Den har vi haft tidigare men den ligger också relativt lågt. Nu ska allt indexuppräknas och den här taxan kommer räknas upp varje år. 

Varför är det fler fellarm här än på andra ställen?

– Vimmerby är en besöksstad och vi har många boende här sommartid. Det kan vara en förklaring, att matlagning orsakar utryckningar i onödan och så vidare. När det gäller industrier kan jag inte svara för det i dag. Vi måste analysera det först. Det är en onödig utgift och onödiga skattepengar för kommuninvånaren.

Kommunstyrelsen ställde sig enigt bakom de nya taxorna för räddningstjänsten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: