Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i länet, om hur man ska tänka inför julfirandet. Bilden är ett montage. Foto: Anders Blank/Mostphotos
Coronapandemin har påverkat många av våra senaste jular. Nu är pandemin officiellt borta, men covid-19 sprids alltjämt i samhället. Likaså flera andra luftvägsinfektioner.
Just nu är det väldigt många människor som är sjuka i Kalmar län.
– Vi har lite av allt. Det är gott och blandat. Vissa sjukdomar är på uppgång och vissa ligger stabilt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Covid har legat på höga nivåer under en längre tid.
– Vi har haft ett stabilt, högt antal positiva fall. Samtidigt är provtagningen väldigt begränsad, men den sista månaden har det legat på höga nivåer. Det flukturerar lite från dag till dag, men det är ett högt tryck på sjukvården som inte mattas av. Tittar vi på det senaste från avloppsvattnet, så var toppen där 6 november, men vi har en hög aktivitet i provsvar och många som behöver sjukhusvård. Det är någon enstaka patient med covid-19 på intensivvårdsavdelning.
Influensan har tagit fart
Jämfört med när pandemin slog som hårdast är läget dock inte i närheten vad gäller sjukhus- och IVA-vård. Men mörkertalet bland allmänheten är stort med tanke på hur många färre som provtar sig.
Under de senaste veckorna har influensan också fått fart i länet.
– Vi får allt fler fall, men covid är fortfarande vanligare. Men både bland äldre och barn pågår det smittspridning av influensa och det brukar ta fart i samband med jullovet, så den säsongssmittan är lite tidigare nu.
På nationell nivå har även RS-viruset fått fart.
– Men vi ser bara enstaka fall hos oss. Det är få fall, men det finns i länet. Kikhosta har vi inte haft några fler fall av på många veckor.
Så ska man tänka
Folkhälsomyndigheten har också aviserat att vinterkräksjukan börjar röra på sig.
– Men här har den inte riktigt kommit igång ännu, men det är mycket på gång nu samtidigt. Nu pratar man mer om luftvägssmittor och säsongssmittor mer samlat igen. Vinterkräksjukan är ju inget luftvägsvirus, men för övriga så gäller att virusen sprids bra när många trängs inomhus. Nu handlar det om att skydda andra oavsett om det är covid, RS eller någon av dem andra.
Snart närmar sig julfirandet, där man kanske både vill att både mormor och den precis nyfödde ska kunna vara med. Så hur ska man tänka?
– Det är de generella råden. Förutom att man ska vaccinera sig om man får det rådet, så ska man stanna hemma vid symtom eller om man är sjuk. För många är julfirande ganska viktigt och då kan man prata igenom det i förväg om någon i sällskapet är mer orolig. Man kanske kan göra en symtomkoll innan, säger Lisa Labbé Sandelin:
– Annars är det likadant som det har varit. Att tvätta händerna är bra mot mycket, att hosta och nysa i armvecket är också bra. Man ska också tänka på vem man träffar. Första dygnen, när man är som mest smittsam, ska man inte pussa på spädbarn eller träffa farmor. Även om pandemin är över, så har vi hög smittspridning av covid, influensan och vinterkräksjukan som tar fart och likaså RS-viruset. Det finns mycket att tänka på inför julen.
Därutöver har flera fall av papegojsjukan upptäckts i länet. HÄR kan du läsa mer om det.