Annons:

Sök

Annons:

  • Efter flermiljonsinvesteringen – nu tar Malin över gården efter pappa

    Malin Josefsson Prakt har nu tagit över gården Slitshult från sin pappa Conny. Foto: Privat

  • Efter flermiljonsinvesteringen – nu tar Malin över gården efter pappa

    Det är med sin man Martin som Malin kommer driva gården.

Efter flermiljonsinvesteringen – nu tar Malin över gården efter pappa

Redan 2020 var det på gång. Nu har generationsskiftet skett och Malin Josefsson Prakt, 31, tar över gården i Slitshult efter pappa Conny Josefsson.
– Det känns spännande med en utmaning, säger hon.

Annons:

Hösten 2020 kunde Dagens Vimmerby berätta om storsatsningen på gården Slitshult. Tio miljoner kronor investerades i två mjölkrobotar och ladugården byggdes ut med 18 meter. 

Då verkade också en generationsväxling vara nära förestående. Men drygt tre år har gått sedan dess, men nu har bolaget Slitshult Lantbruk registrerats hos Bolagsverket.

Det är Malin Josefsson Prakt och hennes man Martin som tar över gården efter Conny Josefsson. Malins pappa har jobbat på gården hela sitt liv och varit med om en enorm utveckling. 

– Vi köpte den här gården 1975. Innan dess hade vi haft mjölkkor i en annan ladugård. Min far och mor började med två kor och en häst i Söderhult. Mot slutet hade de åtta kor, sedan blev 16, sedan byggdes det ut till 36 kor och sedan 46. När vi byggde nytt här 2001 blev det plats för 107 och nu är det 156 platser, berättade Conny Josefsson hösten 2020. 

Inte alltid varit självklart

För Malin Josefsson Prakt har det inte alltid varit självklart att ta över, men nu har övertagandet alltså precis skett. 

– Startsträckan har varit lång, men nu händer det. Pappa har drivit företaget under de här åren och vi har bara varit anställda fram tills nu. Vi har gått och funderat på hur man bäst ska göra det och vad som är mest lämpligt och vilken väg man ska ta. Det är ett stort företag med både skog och djur och då måste man räkna in sina syskon också. 

Totalt har Malin tre systrar. 

– Det här blir ju ett arvsskifte och då har man funderat på hur man ska göra och vilken väg vi ska ta. Nu tar vi över driften för korna och mjölkproduktionen, så har pappa skogen kvar själv än så länge. Så får vi ta det i ett senare skede. 

Över 100 kor

På gården finns ett stort antal djur.

– Vi har 125 årskor kan man säga och det är jag och min man som jobbar. Pappa hjälper till fortfarande. Han går här med F-skattesedel och hjälper oss. Vi har honom att ta hjälp av och han är arbetsvillig och har ju jobbat med det här i hela sitt liv. Så det är bra att ha någon att fråga. 

Inriktningen är i första hand mjölkproduktion, men man satsar även en del på köttproduktion. 

– Vi säljer levande djur till slakteriet och så sköter slakteriet resten.  

Hur känns det att ta över nu?

– Det känns spännande, det gör det verkligen. Det är en ny utmaning och jag är glad att gården blir kvar i familjen. Allt är ju jättenytt och det är mycket mer att tänka på än att bara göra sina timmar och gå hem. Nu har ju jag och Martin tagit mycket ansvar tidigare med, men nu ska vi ha helhetsansvaret. Det är mig folk ringer och frågar om det är något. 

Tacksam för höjningarna

Investeringsmässigt ligger man nu bra i fas, menar Malin Josefsson Prakt. 

– Sedan går man alltid och tänker att man kan göra något annorlunda, bygga ett nytt stall eller så, men det kommer inte ske inom den närmaste framtiden. Det kanske kommer om en tioårsperiod eller så. 

Att mjölkpriset stabiliserat sig en aning är förstås jätteviktigt. Gården levererar över 100 000 liter mjölk i månaden.

– Nu har mjölkpriset höjts två gånger i rad och det känns väldigt bra. Vid nyår var det ju 35 öre och det är väldigt välkommet. Det kanske inte låter så mycket på det stora hela, men 35 öre är en stor höjning för oss. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: