Den nya satsningen "Jul med Astrid Lindgren" sändes på SVT vid två tillfällen under julafton. SVT:s tanke är att det ska bli ett återkommande inslag i SVT:s julaftonstablå.
Många har förstås sett programmet och det har kommit både ris och ros.
– Jag hade bara sett korta delar av den och satt på helspänn på julafton. Jag tyckte den var fantastiskt fin och jättebra verkligen. Nu får vi se om det blir en ny tradition och jag är givetvis part i målet, men jag tror det. Det kanske tar något år, men jämför man med Kan du vissla Johanna? eller Karl-Bertil Jonsson, så kanske ingen tänkte att det skulle bli sådana klassiker? I dag vill jag se det varje jul, säger Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson.
Den har fått både ris och ros?
– Jag har inte följt det så hårt och har gjort en finsk undersökning kan man säga. Jag har frågat mig själv och mina kompisar, säger Joacim Johansson och skrattar:
– Övervägande har jag upplevt att många tyckte det var jättefint.
"Till glädje för oss"
Programmet på julafton blandade klassiska filmatiseringar som Pippi Långstrump och Vi på Saltkråka med nyproducerade animerade versioner av Emil i Lönneberga, Kajsa Kavat, Nils Karlsson Pyssling och Räven och Tomten.
– När man ser både Kajsa Kavat och Nils Karlsson Pyssling så går man igång och tänker "gud, vilken lekmiljö vi kan göra av Nils Karlsson pyssling". Jag gillar båda skarpt.
Joacim Johansson tyckte även om att den mindre välkända novellen "Lustig-Gök" ramade in hela programmet.
– Det var ett superfint upplägg tycker jag och jag gillade det verkligen.
ALV:s vd ser förstås att det här kan få betydelse på sikt.
– Det är klart att det kommer vara till glädje för oss. Ju mer man talar om Astrid och Astrids berättelser, desto mer är det till fördel för oss. Det handlar om att hålla berättelserna och karaktärerna vid liv. Någonstans är vår vision och mission att stimulera läsande och hålla berättelserna och karaktärerna vid liv.
"En dåres försvarstal"
Joacim Johansson tyckte även att dokumentären på TV4 Play var mycket intressant och beskriver den som jättebra.
– Även här gäller att allt som talas om Astrid och hennes verk är till fördel för oss. Det handlar om att synas i mediabruset kontinuerligt.
I dokumentären tittade man på flera av de klassiska filmerna och ALV:s vd ser inte varför Pippi Långstrump inte skulle kunna hålla i 80 år till.
– Det har snart hållit i 80 och det kanske låter som en dåres försvarstal, men det är 2025 nu. Sedan är det inget självspelande piano, men det är så många tidlösa berättelser. Det finns glädje och sorg och ensamhet. Det finns så mycket känslomässigt som är konstant i berättelserna, så ser vi inom koncernen till att hålla det daterat och uppdaterat kommer vi få besökare till Astrid Lindgrens Värld.
Att göra nya versioner av de älskade filmerna tror Joacim Johansson är nödvändigt.
– Har man inte den gamla referensramen av Ronja, så blir den nya Ronja referensramen. Självklart ska man vara försiktig, men för den delen jag ansvarar för är det nödvändigt att följa med i utvecklingen.
Efter allt strul med Viaplay har Netflix köpt loss den nya serien om Ronja Rövardotter. Den kommer att sändas där under 2024 och blir en tredje stor satsning kring Astrid Lindgren inom bara några månader.
– Sådant hjälper till och det är en del av skälet till att vi gör den här satsningen på Ronja. Det är den miljön där det har varit mest trångt och fler gäster vill se än vad vi har kapacitet för. Den nya Ronja kommer göra att intresset ökar.
Storsatsning på miljön
Miljön, som är från 2011, kommer att få nästintill dubbla publikplatser till säsongen 2024. HÄR kan du läsa mer om satsningen på Ronja.
– Det blir mer likt en amfiteater och publikplatserna kommer bli mer komfortabla. Det kommer också bli ett annat första intryck, där vi har en palissad innan själva borgen, och det är inspirerat av den nya serien.
Investeringen ligger på 30 miljoner kronor.
– Det ska stå klart den 17 maj och det är tajt. Vi är lite brydda på tiden, men det kommer att hinnas. På grund av vädrets makter kanske det går åt mer resurser och blir mer kostsamt. Det är krångligt, men vi kommer att klara det.