Annons:

Sök

Annons:

Här är utbildningarna med störst chans till jobb i länet

Utbildningen på Hultsfreds gymnasium ger störst chans till jobb direkt efter avslutad utbildning, skriver Svenskt Näringsliv. Foto: Arkivbild

Här är utbildningarna med störst chans till jobb i länet

Fler än hälften av företagen i Kalmar län är i stort behov av nya medarbetare med gymnasial yrkesutbildning. Bristen på medarbetare hindrar många företag att växa, menar Svenskt Näringsliv. 

Annons:

I Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppgav 56 procent av företagen i Kalmar län att de är i stort behov av nya medarbetare med gymnasial yrkesutbildning.

"Bristen på medarbetare med rätt kompetens hindrar idag många företag från att växa. Efterfrågan på arbetskraft med gymnasial yrkesutbildning kommer dessutom att vara stor även framöver. Kompetensbristen finns inom flera branscher, exempelvis industrin, samhällsbyggnad, fordonsbranschen, besöksnäringen och välfärden. Detta drabbar inte bara de enskilda företagen utan hela samhället och vår konkurrenskraft", skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmedelande.

Parallellt med det här är efterfrågan på yrkesprogrammen låg. 

"Detta trots att yrkesutbildningar ger utmärkta chanser till att få jobb med bra ingångslöner", skriver Svenskt Näringsliv.

Utbildning i Hultsfred sticker ut

I Kalmar län är fordons- och transportprogrammet i Hultsfred den utbildning med högst jobbchanser ett år efter avslutad utbildning.

– Vi behöver omvärdera synen på yrkesutbildning i Sverige. Det är bra utbildningar som leder till jobb efter examen, men det är dessvärre alltför få som söker sig dit. Vi – som i samhället och näringslivet – behöver gemensamt förmedla till de som ska välja till gymnasiet att överväga att söka sig till yrkesutbildningarna på grund av dess goda framtidsutsikter, säger Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län.

Dessutom menar hon att många inte tänker på att yrkesprogram är högskoleförberedande.

– Detta, tillsammans med goda jobbchanser och bra ingångslöner, gör att yrkesutbildningarna erbjuder en mycket bra start på karriären för unga. Dessutom får ungdomarna redan på gymnasiet med sig det självförtroende som yrkesutbildningarna och dess möjligheter kan erbjuda, vilket kommer gynna dem hela livet, säger Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län.

Efter fordons- och transportprogrammet i Hultsfred är VVS- och fastighetsprogrammet i Oskarshamn samt barn- och fritidsprogrammet i Oskarshamn de två utbildningarna med högst jobbchanser.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: