Annons:

Sök

Annons:

Ljusglimtar i konjunkturen – företagen har något mer optimistisk syn

Ulrica Bennesved är regionchef för Svenskt Näringsliv. Foto: Pressbild

Ljusglimtar i konjunkturen – företagen har något mer optimistisk syn

Det är fortsatt en svag ekonomi, men situationen är något mindre mörk än i förra kvartalet. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel i Kalmar län. 

Annons:

Många företag i Kalmar län har fortsatt svårt, men det finns ljusglimtar. Inflationen har fallit och många experter tror att räntan kommer att sänkas under året. 

Den något ljusare framtidstron visar sig också i Svenskt Näringslivs företagarpanel där förväntningarna om framtida produktion, antal anställda och investeringar vände uppåt under början av året bland flera företag inom olika branscher i länet. 

– Företagens framtidsutsikter har förbättrats något men ligger på det stora hela under en normal nivå. Den låga tillväxten och arbetslösheten i regionen är dock fortfarande ett orosmoln och prognoserna är fortfarande tuffa för branscher inom exempelvis byggsektorn, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Att prognoserna för inflationen tyder på att den kommer gå ned under året kan skapa förutsättningar för en mer offensiv ekonomisk politik, menar Ulrica Bennesved.

– Vi behöver politiska beslut i marknadsliberal anda som hjälper företagen att gasa i uppförsbacken. När vi nu ser en tydlig nedgång i inflationen är det viktigt att politiken fokuserar på viktiga strukturreformer för att få fart på Sveriges och Kalmar läns ekonomi. Här bör reformer som underlättar för företagen ha hög prioritet, då det är företagen som är grunden för jobben, tillväxten och konkurrenskraften, säger hon. 

Vill se satsningar på infrastrukturen

Hon önskar se reformer inom flera områden, däribland skatter och avgifter samt kompetensförsörjning. Inte minst vill Svenskt Näringsliv se ordentliga investeringar i infrastruktur. 

Den dåliga infrastrukturen hotar både jobb och skatteintäkter i Kalmar län, menar Ulrica Bennesved.

– Underhållet är eftersatt och måste återtas. Därför krävs det att politiken prioriterar rätt och genomför reformer för en infrastruktur som möter näringslivets behov och som gör att fler vill investera här i Kalmar län. Redan nu förhindrar den undermåliga infrastrukturen många företag att bli så framgångsrika som de skulle kunna bli, vilket förstås är till nackdel för tillväxten och därmed oss alla, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: